Kranówka, mineralna i źródlana. Wiesz, która z nich jest najzdrowsza?

Nie każda woda butelkowana w sklepie jest wodą mineralną. Woda ma skład i o tym często zapominamy. To istotna wiedza - bez niej powielamy wiele mitów, np. że woda butelkowana to po prostu woda z kranu w plastikowej butelce. Zobacz, czym różnią się: kranówka, woda mineralna i źródlana.

Którą wodę wybrać: mineralną, źródlaną czy kranową?Którą wodę wybrać: mineralną, źródlaną czy kranową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spożywanie wody jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania, a wybór między kranówką, wodą mineralną i źródlaną może wpływać na nasze zdrowie. Każdy rodzaj wody ma swoje unikalne właściwości i zastosowania, które warto rozważyć przy wyborze najlepszego źródła nawodnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Kranówka, mineralna, źródlana

Kranówka jest najbardziej dostępną formą wody. Kranówkę poddaje się procesom oczyszczania i dezynfekcji, aby spełniała normy jakościowe dla wody pitnej. Zawiera ona zazwyczaj chlor, który ma za zadanie eliminować bakterie, ale może również wpływać na smak wody. Dlatego też warto używać filtrów.

Woda mineralna pochodzi z podziemnych źródeł i zawiera różne minerały, takie jak magnez, wapń i potas. Woda mineralna powinna zawierać co najmniej 1000 mg składników mineralnych na litr wody. Woda źródlana (niskozmineralizowana) również pochodzi z podziemnych źródeł i zawiera minerały, jednak zdecydowanie mniej niż woda mineralna - maksymalnie 500 mg w litrowej butelce.

Czym różni się woda butelkowana od kranowej?

Wody mineralne i źródlane butelkowane pod wieloma względami różnią się od kranówki. Po pierwsze woda z kranu może pochodzić z różnych źródeł, także powierzchniowych, czyli np. rzek i zwykle jest poddawana dezynfekcji. Wody mineralne i źródlane muszą być wodami naturalnego pochodzenia i pierwotnie czystymi. Wody te są czerpane zawsze ze źródeł podziemnych oraz nie mogą być poddawane procesom, które zmieniłyby ich naturalne właściwości.

Kranówka jest wodą zdatną do picia, jednak w niektórych miejscach, ze względu np. na stare rury, może nie być tak czysta, jakbyśmy sobie tego życzyli. Jeśli mamy pewność, że woda płynąca z naszych kranów jest dobrej jakości, nie ma przeszkód, by to właśnie na nią postawić w życiu codziennym. Woda z kranu również zawiera minerały, w tym biopierwiastki, takie jak wapń i magnez.

Jaką wodę wybrać?
Jaką wodę wybrać? © Pixabay

Źródlana czy mineralna - którą wodę wybrać?

Woda źródlana ma uboższy skład mineralny, ale przez to jest bardziej uniwersalna. Jest łagodna w smaku i miękka, mogą ją spożywać praktycznie wszyscy - podaje się dzieciom już od pierwszych miesięcy życia. Wodę źródlaną szczególnie poleca się niemowlętom i małym dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym i cierpiącym na nadciśnienie i choroby nerek. Woda źródlana (a także kranowa), czyli o niskim stopniu mineralizacji nadaje się do codziennego nawadniania organizmu.

Woda mineralna natomiast nie tylko nawadnia, ale też dostarcza cennych składników mineralnych. Oczywiście wody mineralne różnią się od siebie składem, czyli zawartością składników mineralnych. Ważne jest więc, by wybierać produkt dopasowany indywidualnie. Komu szczególnie poleca się spożywanie wody mineralnej? Przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, a także cierpiącym na niedobory elektrolitów i innych minerałów występujących w wodzie. Woda mineralna będzie również odpowiednia dla pracujących w środowisku o wysokiej temperaturze i podczas upałów oraz zmagającym się z problemami żołądkowymi.

Źródło: woda-lecznicza.pl

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami