PrzepisPrzekąskiKrążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono

Krążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono

Krążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono
Ewa
21.08.2022 13:03

Krążki cebulowe to fantastyczny pomysł na przekąskę na słono. Zamiast chrupiącej panierki nasze krążki otulają ziemniaki i ciągnący się ser. Tak nietypowe wydanie od razu skradło nasze serca.

Chociaż w Polsce wciąż na podium wśród dodatków są frytki, to krążki cebulowe zaczynają je doganiać swoją popularnością. I nic w tym dziwnego, bo połączenie delikatnie słodkiej cebuli z chrupiącą panierką jest po prostu przepyszne. Dziś poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy krążki cebulowe, jakich jeszcze nie jadłeś. Kawałki warzywa otulają ziemniaki i ciągnący się ser. W ten sposób powstały pyszne donuty w wytrawnej wersji.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Krążki cebulowe a la donuty- składniki

5 średnich ugotowanych ziemniaków

1 duża cebula

3 plastry sera żółtego

1 szkl. panierki PANKO

1 szkl. mąki pszennej

3 jajka - roztrzepane

Jak zrobić pyszną przekąskę z cebuli?

Do ugotowanych i przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Utłucz warzywa. Możesz tutaj użyć ziemniaków, które zostały po obiedzie. Do świetny patent na kuchenny recycling.

Tłuczenie ziemniaków- Pyszności
Tłuczenie ziemniaków- Pyszności

Cebulę pokrój na grube plastry i oddziel kawałki tak, aby powstały krążki. Owiń je serem żółtym od zewnątrz i od środka, a następnie otocz ziemniakami. Będą one trzymały kawałki sera wokół cebuli.

Donuty z cebuli- Pyszności
Donuty z cebuli- Pyszności

Tak przygotowane donuty z ukrytą w środku cebulą obtocz po kolei w mące, roztrzepanych jajkach oraz panko. Jeśli nie znajdziesz panko w sklepie, to możesz zastąpić ją bułką tartą.

Obraz

Tak przygotowane donuty smaż w gorącym, dobrze rozgrzanym oleju. Nie dodawaj ich za dużo na raz- obniżysz temperaturę tłuszczu i cebulowe pączki zaczną go chłonąć. Nie ma nic gorszego niż panierka, która nie chrupie. Po usmażeniu odłóż pączki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru oleju. Tak przygotowaną przekąskę podawaj w towarzystwie ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tutaj ketchup z majonezem. sos czosnkowy czy BBQ.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także