Marynowane grzybki od Gessler. Znowu cena zaskoczyła, ale nie wszystkich tak samo

Do sałatki, mięs lub w ramach tzw. zagrychy, grzybki marynowane w occie to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Słoików z tak przygotowanymi grzybami nie brakuje w domowych spiżarniach, a także w delikatesach jednej z restauracji Magdy Gessler. Ile liczy sobie za nie gwiazda i jak smakują? Sprawdziliśmy.

Grzybki w occie Magdy Gessler oceniali mieszkańcy BiałegostokuGrzybki w occie Magdy Gessler oceniali mieszkańcy Białegostoku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Dobre grzyby w occie muszą mieć przede wszystkim odpowiednią zalewę. Balans smaków powinien bowiem równoważyć się, aby przetwory nie były zbyt słone, kwaśne czy przesłodzone. Ile gospodyń, tyle wersji na te specjały, ale jeden z klasyków, czyli borowiki szlachetne w zalewie słodko-kwaśnej, poleca sama Magda Gessler. Co o tych grzybach wiadomo i czy warto się na nie skusić z dostawą do domu? Marek Grabski zapytał o to mieszkańców Białegostoku.

Grzybki w occie Magdy Gessler

Jak czytamy na stronie delikatesów internetowych z restauracji Gessler, słoiczek to uczta dla koneserów właśnie takich połączeń smakowych. Dodatkowo widnieje informacja o dużej dostępności produktu i czasie realizacji zamówienia z wysyłką w trzy dni (przy zaznaczeniu, że wysyłka odbywa się w dniach poniedziałek-czwartek, czyli pomijając weekendy). Jest także dopisek, że produkt został "przygotowany przez Szefa Kuchni Restauracji U Fukiera, pod moim czujnym okiem". Okiem samej Magdy Gessler, jak można się domyślać. Skład prosty, wypisany na stronie, czyli: "borowik, woda, ocet, sól, cukier, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy". Ale jak smakuje zawartość słoiczka?

Dominujące głosy to zdecydowanie pochwały w kierunku autorów potrawy. Wypowiedzi w stylu: "Bardzo dobre, pysznie przyprawione", a nawet deklaracja: "Jak na to, że nie lubię grzybów i się brzydzę, to jest nieźle" mówią same za siebie.

Bardzo smaczne. Nie no, poważnie mówię. Bardzo smaczne, taki smak wyraźny, nie za słodkie, nie za kwaśne.

Nie zabrakło jednak głosów, że grzybki złe nie są, ale jednak czegoś im brakuje i receptura mogłaby być lepsza.

Niezłe, ale zdecydowanie robię lepsze. Dodaję więcej cukru. Tu nie bardzo czuję smak - ani kwaśny, ani słodki. Niezbyt wyraźny - skwitowała jedna z mieszkanek Białegostoku, udzielając porady znanej restauratorce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybki w occie od Magdy Gessler. Polacy ocenili smak i cenę

Ile kosztują przetwory z grzybów od Gessler

Ceny z restauracji Magdy Gessler zazwyczaj wywołują niemałe emocje, a także dyskusje, czy płaci się faktycznie za dobry smak i jakość, czy jednak głównie za nazwisko. My sami sprawdzaliśmy m.in. smak placków ziemniaczanych za pół stówki, a także kotlet schabowy za prawie 90 złotych. Podobnie jest z cateringiem świątecznym i okazjonalnymi wyrobami, które można zamówić online. I kwitowały to też osoby, biorące udział w naszej sondzie:

U Magdy Gessler myślę, że około 60 złotych może kosztować.

Po wyjawieniu dokładnej ceny nasz rozmówca dodał: "To dobra cena uważam. Smaczne grzybki. Na święta jak znalazł". Cena za słoiczek borowików szlachetnych (220 g) w occie to 42 złote, ale z przesyłką przy mniejszym zamówieniu koszt to 67 złotych. Oszacowanie tej kwoty nie było dla naszych rozmówców proste, szczególnie że podchodzili do tego dwojako. Część z osób zdecydowanie zawyżyła cenę, a pozostali gotowi byliby zapłacić za grzybki dużo mniej, niż liczy sobie Magda Gessler. Rozpiętość liczb wahała się od 5 złotych do 100 złotych. Co ciekawe najwyższa liczba padła od pani, która skrytykowała smak i była zdecydowanie zaskoczona. Część ankietowanych, mimo pozytywnej "próby smaku", zdecydowanie nie byłaby gotowa zapłacić takiej sumy za przetwory Gessler z piwniczki U Fukiera.

Dużo. Myślę, że nie warto tyle zapłacić. Taka jest moja opinia, że to zbyt wygórowana cena.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥