Bezcenny przepis na kotlety mielone Jana Kuronia. Zdradził mu go jego ojciec zanim umarł!

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Królują w wielu domach, najczęściej w towarzystwie buraczków i mizerii, chociaż niektórzy wybierają też marchewkę z groszkiem czy też inne surówki. Bez względu na to, z czym je jesz- muszą być przede wszystkim pyszne.

Jakub Kuroń, wywodzący się ze znanej rodziny Kuroniów, gdzie gotowanie jest rodzinna tradycją, podzielił się przepisem na perfekcyjne kotlety mielone. Zdradził mu go jego ojciec – Maciej Kuroń!


Przygotuj dla 4 osób:
- 500 g mielone mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki lub karkówki)
- czerstwa bułka pszenna
- szklanka mleka
- jajko
- cebula
- jedna łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
- olej do smażenia


Mięso mielone to podstawa. Niestety, zdarza się, że to pakowane nie jest najlepszej jakości. Jeśli tylko masz taką możliwość- poproś o zmielenie na miejscu lub zrób to samemu w domu!
Krok 1: Przygotuj dodatki do mięsa
Czerstwą bułkę namocz w mleku, aż będzie miękka. Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Do mięsa dodaj przyprawy, miękką bułkę i cebulę.



Krok 2: Wyrabiaj mięso


Dokładnie wyrób mięso, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zwilżonymi rękami uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.



Krok 3: Usmaż kotlety
Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony, na średniej mocy.



Krok 4: Serwuj obiad!
Usmażone kotlety podawaj z ziemniakami lub puree i ulubionymi dodatkami.

Możesz też zrobić kotlety z piekarnika!
Jeśli chcesz trochę zmniejszyć kaloryczność swoich kotletów, to spróbuj przygotować je w piekarniku. Jest przy nich jeszcze mniej pracy, a efekt jest równie pyszny.
Przygotuj:
- 500 g mięso mielonego z szynki wieprzowej
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 jajko
- 1 bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta
- 1 starty ząbek czosnku
- opcjonalnie: kawałek imbiru
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
Zacznij od połączenia składników
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem. Wyrabiaj ręką przez minimum 5 minut. Im dłużej tym lepiej- dobrze połączone składniki to podstawa.

Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów
Ułóż je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 250 st. Celsjusza na ok. 10 minut. I gotowe! Pyszne kotlety z piekarnika podawaj z mizerią i ziemniakami.

Komentarze