PrzepisBezcenny przepis na kotlety mielone Jana Kuronia. Zdradził mu go jego ojciec zanim umarł!

Bezcenny przepis na kotlety mielone Jana Kuronia. Zdradził mu go jego ojciec zanim umarł!

Bezcenny przepis na kotlety mielone Jana Kuronia. Zdradził mu go jego ojciec zanim umarł!
Ewa
01.09.2020 12:06

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Królują w wielu domach, najczęściej w towarzystwie buraczków i mizerii, chociaż niektórzy wybierają też marchewkę z groszkiem czy też inne surówki. Bez względu na to, z czym je jesz- muszą być przede wszystkim pyszne.

Jakub Kuroń, wywodzący się ze znanej rodziny Kuroniów, gdzie gotowanie jest rodzinna tradycją, podzielił się przepisem na perfekcyjne kotlety mielone. Zdradził mu go jego ojciec - Maciej Kuroń!

Przygotuj dla 4 osób:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki lub karkówki)
  • czerstwa bułka pszenna
  • szklanka mleka
  • jajko
  • cebula
  • jedna łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
  • olej do smażenia

Mięso mielone to podstawa. Niestety, zdarza się, że to pakowane nie jest najlepszej jakości. Jeśli tylko masz taką możliwość- poproś o zmielenie na miejscu lub zrób to samemu w domu!

Krok 1: Przygotuj dodatki do mięsa

Czerstwą bułkę namocz w mleku, aż będzie miękka. Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Do mięsa dodaj przyprawy, miękką bułkę i cebulę.

Obraz

Krok 2: Wyrabiaj mięso

Dokładnie wyrób mięso, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zwilżonymi rękami uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Obraz

Krok 3: Usmaż kotlety

Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony, na średniej mocy.

Obraz

Krok 4: Serwuj obiad!

Usmażone kotlety podawaj z ziemniakami lub puree i ulubionymi dodatkami.

Obraz

Możesz też zrobić kotlety z piekarnika!

Jeśli chcesz trochę zmniejszyć kaloryczność swoich kotletów, to spróbuj przygotować je w piekarniku. Jest przy nich jeszcze mniej pracy, a efekt jest równie pyszny.

Przygotuj:

  • 500 g mięso mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 jajko
  • 1 bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 starty ząbek czosnku
  • opcjonalnie: kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Zacznij od połączenia składników

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem. Wyrabiaj ręką przez minimum 5 minut. Im dłużej tym lepiej- dobrze połączone składniki to podstawa.

Obraz

Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów

Ułóż je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 250 st. Celsjusza na ok. 10 minut. I gotowe! Pyszne kotlety z piekarnika podawaj z mizerią i ziemniakami.

Obraz

Odwiedź instagram Jana Kuronia, na którym dzieli się swoimi przepisami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także