Nadziewane udka z kurczaka z serowo-mięsnym farszem

Faszerowane udka- Pyszności

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony przepis na pyszne mięso na obiad. Ich sekret tkwi w wyrazistym farszu, który podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyjątkowy aromat. Zobacz, jak przygotować faszerowane udka.

Nadziewane udka z kurczaka to nasz sprawdzony patent na obiad. To proste i jednocześnie zaskakujące połączenie, jakiego jeszcze nie jadłeś. Drób jest mięsem uniwersalnym, które można odkrywać na nowo i eksperymentować z połączeniami, sosami i farszami. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne pieczone udka- sięgnij po ten przepis. Jego sekretem są wyraziste i charakterystyczne w smaku sery. Możesz użyć zarówno włoskiego parmezanu lub polskiego sera bursztyn.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nadziewane udka- składniki

2 udka z kurczaka
1 cebula – podsmażona na maśle
1 bułka pszenna – namoczona w mleku
2 ząbki czosnku
80 g sera – bursztyn/parmezan/parmegiano regiano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szkl. oleju roślinnego
1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przepis na pyszne udka na obiad

Przy pomocy ostrego noża usuń skórę z udek z kurczaka. Postaraj się zrobić to tak, aby jej nie uszkodzić. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Faszerowane udka- Pyszności

Następnie odetnij kawałki mięsa od kości i włóż do robota kuchennego. Dodaj starty ser. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć obrane ząbki czosnku i dopraw całość pieprzem i solą. Kawałki bułki namocz w mleku i następnie dorzuć do reszty. Całość połącz przy pomocy robota kuchennego w jednolitą masę.

Faszerowane udka- Pyszności

Zdjętą wcześniej skórę z kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i zawiń.

Faszerowane udka- Pyszności

Ułóż przygotowane udka w naczyniu żaroodpornym.  Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka i nasmaruj nim przygotowane mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut.

Faszerowane udka- Pyszności

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Serwuj je na ciepło samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami: warzywną sałatką, frytkami lub ziemniakami. Zaskocz swoją rodzinę nietypowym obiadem i delektuj się pysznym i prostym kurczakiem w nietypowym wydaniu.

Faszerowane udka- Pyszności

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×