Najgorsza kapusta do kiszenia. Wyjdzie miękka i będzie cuchnąć

Kiszonki to naturalne probiotyki. Dbają o prawidłową mikroflorę jelit i wspierają odporność organizmu. Nic dziwnego, że są tak częstym gościem na polskich stołach w czasie zimy, kiedy nie masz dostępu do świeżych warzyw i owoców z ogródka. Najlepszy czas na kiszenie kapusty przypada na listopad.

Najgorsza kapusta do kiszeniaNajgorsza kapusta do kiszenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Richard Oechsner
Anna Galuhn

Moda na kiszonki sprawia, że masz ochotę zamknąć w solance nie tylko klasyczną białą kapustę, ale także inne odmiany tego warzywa. Jednak okazuje się, że nie wszystkie "główki" pomyślnie przechodzą proces fermentacji. Zanim zaczniesz eksperymenty w kuchni, sprawdź, co lepiej odpuścić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta zrobiona w ten sposób jest obłędna. Będziesz robić zamiast gołąbków

Jaka kapusta nie nadaje się do kiszenia?

Liście kapusty, które zamykasz w beczce lub słoiku, powinny być twarde i pełne soku. Dlatego kapusta włoska, która tak dobrze sprawdza się do zawijania gołąbków, zupełnie nie spisze się jako kiszonka. Jej liście są miękkie i płaskie. W słoiku będą blokować dostęp powietrza, spowalniając proces fermentacji. Skutkiem jest zgniły i nieprzyjemny zapach.

Nieodpowiednie do kiszenia są wszystkie warzywa o ciemnozielonych liściach, czyli również jarmuż. Podobnie jak kapusta włoska, zawiera on wiele cennych składników odżywczych, ale tylko niewielką ilość soku, który zabezpiecza kiszonkę przed zepsuciem.

Uważaj na ilość soli do kiszonej kapusty

Kiszoną kapustę może zepsuć nie tylko niewłaściwy wybór główki, ale także zbyt duża ilość soli. Sól jest niezbędna, aby rozpoczął się proces fermentacji. Jednak w momencie, gdy jest jej za dużo, hamuje rozwój pożytecznych bakterii. Wtedy mogą rozwijać się te, które nie są wskazane, na przykład pleśnie i drożdże.

Odpowiednia ilość soli to 20 g, czyli 2 duże łyżki, na 1 kg świeżej kapusty. Takie proporcje sprawiają, że kiszonka jest zdrowa. Kapusta wydziela odpowiednią ilość soku, a przy tym zachowuje wskazaną chrupkość.

Które odmiany kapusty są najlepsze do kiszenia?

W przypadku tego warzywa warto postawić na klasykę. Najlepsze kiszonki wychodzą z białej lub czerwonej kapusty. Jeśli nie lubisz nudy, postaw na aromatyczne dodatki. Biała kapusta wychodzi rewelacyjnie ukiszona z razem z marchewką i jabłkiem. Przed włożeniem dodatków, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dorzuć także kilka liści laurowych, koper i owoce jałowca.

Do beczki lub słoika z czerwoną kapustą możesz wrzucić imbir lub goździki, wzbogacając aromat kiszonki o korzenne nuty. Aby uzyskać słodki smak, dodaj śliwkę, gruszkę lub pomarańczę. Kwasowość podniesiesz dokładając kilka kuleczek suszonej żurawiny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej