Najstarsza przyprawa świata. Poprawia pracę jelit i obniża ciśnienie

Przypominamy sobie o niej właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Wchodzi w skład przyprawy piernikowej, wyróżnia ją intensywny aromat i ciekawy kształt. Nietrudno domyśleć się, o jaką przyprawę chodzi.

AnyżTa przyprawa podkreśla smak wielu świątecznych potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anyż to przyprawa, która przypomina się nam głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jego intensywny aromat świetnie pasuje do pierników, ciastek, kompotu z suszonych owoców. Wielu szefów kuchni uważa go, za jedną z najważniejszych przypraw do bulionu rybnego. Na pewno anyż zasługuje na to, by stosować go kuchni przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Skąd pochodzi anyż

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw na świecie, pochodzi z obszarów morza Śródziemnego. Już w starożytnym Egipcie doceniano jego właściwości, co potwierdza zachowana "papirus Ebersa" z 1550 r. p.n.e., przypisujący mu zdolności neutralizacji trucizn. W Grecji i Rzymie cieszył się popularnością, a dzięki benedyktynom dotarł w średniowieczu do Polski, gdzie znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Nadaje się do mięs i do napojów

Różnorodne właściwości anyżu sprawiają, że jest on stosowany w wielu kuchniach, zarówno w postaci przyprawy do mięs, jak i delikatnych napojów. W Polsce stosuje się go przede wszystkim do pierników, keksów, likierów, marynat czy aromatyzacji napojów, łącząc często z czerwoną kapustą, dynią i burakami. Jego potencjał kulinarny rośnie także jako dodatek do popularnych grzańców i herbat zimowych. Anyż poprawi smak rozmaitych marynat, zwłaszcza do dziczyzny i wieprzowiny. Warto aromatyzować nim kompoty owocowe (szczególnie z suszonych jabłek, gruszek i śliwek), a także powidła i dżemy.

Jak stosować anyż

Nasiona anyżu są twarde i bardzo intensywne w smaku, co sprawia, że nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Dlatego przyprawę należy dodawać przed pieczeniem, smażeniem, gotowaniem, marynowaniem czy kiszeniem. Najlepiej w postaci całych ziarenek, ponieważ po zmieleniu szybko tracą aromat.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy