Najstarsza przyprawa świata. Poprawia pracę jelit i obniża ciśnienie

Przypominamy sobie o niej właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Wchodzi w skład przyprawy piernikowej, wyróżnia ją intensywny aromat i ciekawy kształt. Nietrudno domyśleć się, o jaką przyprawę chodzi.

AnyżTa przyprawa podkreśla smak wielu świątecznych potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anyż to przyprawa, która przypomina się nam głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jego intensywny aromat świetnie pasuje do pierników, ciastek, kompotu z suszonych owoców. Wielu szefów kuchni uważa go, za jedną z najważniejszych przypraw do bulionu rybnego. Na pewno anyż zasługuje na to, by stosować go kuchni przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Skąd pochodzi anyż

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw na świecie, pochodzi z obszarów morza Śródziemnego. Już w starożytnym Egipcie doceniano jego właściwości, co potwierdza zachowana "papirus Ebersa" z 1550 r. p.n.e., przypisujący mu zdolności neutralizacji trucizn. W Grecji i Rzymie cieszył się popularnością, a dzięki benedyktynom dotarł w średniowieczu do Polski, gdzie znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Nadaje się do mięs i do napojów

Różnorodne właściwości anyżu sprawiają, że jest on stosowany w wielu kuchniach, zarówno w postaci przyprawy do mięs, jak i delikatnych napojów. W Polsce stosuje się go przede wszystkim do pierników, keksów, likierów, marynat czy aromatyzacji napojów, łącząc często z czerwoną kapustą, dynią i burakami. Jego potencjał kulinarny rośnie także jako dodatek do popularnych grzańców i herbat zimowych. Anyż poprawi smak rozmaitych marynat, zwłaszcza do dziczyzny i wieprzowiny. Warto aromatyzować nim kompoty owocowe (szczególnie z suszonych jabłek, gruszek i śliwek), a także powidła i dżemy.

Jak stosować anyż

Nasiona anyżu są twarde i bardzo intensywne w smaku, co sprawia, że nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Dlatego przyprawę należy dodawać przed pieczeniem, smażeniem, gotowaniem, marynowaniem czy kiszeniem. Najlepiej w postaci całych ziarenek, ponieważ po zmieleniu szybko tracą aromat.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione