Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? Nie każdy wie o jej istnieniu

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? - Pyszności; Foto: Canva.com

Pomidory występują w różnych kolorach. Najczęściej kupujemy te czerwone. Dodajemy je do kanapek, potraw, czy koktajli. Jednak okazuje się, że nie jest to najzdrowszy ich rodzaj. Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? Nie każdy wie, że w ogóle istnieje!

Pomidory – wartości odżywcze

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów?

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? – Pyszności

Pomidor to bogate źródło wielu witamin i soli mineralnych. Zawarty w nich potas skutecznie obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo w skórce warzywa znajdziemy związek o nazwie likopen. Ten cenny przeciwutleniacz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Jego obecność zwiększa efektywność działania witamin z grupy C i E.

Dzięki tym cennym składnikom pomidory wykazują szereg właściwości zdrowotnych. W związku z tym warto włączyć je do swojej diety. Warzywa te występują w różnych kolorach. Najbardziej popularny jest pomidor czerwony. Okazuje się, że najzdrowszą odmianą jest jego czarny kuzyn!

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów?

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów?

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? – Pyszności; Foto: Canva.com

Czarny pomidor charakteryzuje się ciemnobrązową skórką oraz soczystym miąższem. Wyróżnia się on wyjątkowo dużą zawartością antyoksydantów. Dzięki temu wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo rewelacyjnie wspomaga działanie naszego układu odpornościowego.

Niestety czarne pomidory zazwyczaj są droższe od tych czerwonych. Jednak warto czasami wydać parę złotych więcej, za dobrej jakości warzywo. Najlepiej wybrać produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze warzywo nie miało styczności ze środkami chemicznymi.

Jak wybrać dobrej jakości pomidory?

Jeśli wybierasz się na zakupy po pomidory, warto, abyś wiedział jak wybrać te najlepsze. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na skórkę warzywa. Powinna charakteryzować się intensywnym kolorem bez przebarwień.

Dojrzały pomidor jest jędrny. Nie może być za twardy, ani za miękki. Oprócz tego powinien on wyróżniać się charakterystycznym zapachem. Jeśli warzywo wydziela nieprzyjemny, sfermentowany odór, oznacza to, że jest zepsute.

Warto zwrócić uwagę na szypułkę pomidora. Powinna wyróżniać się zielonym kolorem. Jeśli jednak zaobserwujemy na jej powierzchni pleśń – to zły znak. Takiego warzywa nie należy kupować.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pomidory zapiekane z serem oregano krok po kroku. To idealny pomysł na kolację.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×