InspiracjeNie musi smętnie pływać w zupie. Dzięki tej sztuczce zachwyci smakiem

Nie musi smętnie pływać w zupie. Dzięki tej sztuczce zachwyci smakiem

Brukselka
Brukselka
Źródło zdjęć: © Getty Images | VO IMAGES
15.10.2023 14:11

Jedni ją uwielbiają, inni krzywią się na samą myśl o zjedzeniu małych kapustek. Jednak dobrze przyrządzona brukselka może być bazą wielu pysznych i prostych potraw. Pamiętajmy też, że jesienią warzywo smakuje najlepiej, a jego wartości odżywcze są naprawdę imponujące.

Brukselka w parmezanowej panierce

Pyszna przekąska albo dodatek do obiadu. Brukselki kroimy na połówki. Na trzech płaskich talerzach umieszczamy mąkę pszenną, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą (najlepiej panko) wymieszaną z tartym parmezanem, czosnkiem w proszku, pieprzem cayenne i oliwą z oliwek. Brukselki najpierw obtaczamy w mące, później jajku, a na końcu bułce, po czym rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na około 25 minut, powinny stać się złociste i chrupiące.

Tak przyrządzona brukselka świetnie komponuje się z sosem cezar. Jak go przygotować? Majonez (4 łyżki) mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, musztardą (łyżeczka), sokiem z cytryny (łyżeczka) oraz sosem worcestershire (łyżeczka), na koniec doprawiając świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka po chińsku

Osoby, którym nie odpowiada smak brukselki mogą przyrządzić ją w wersji bardziej wyrazistej, pikantnej. Kapustki kroimy na połówki, smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut.

Na patelni na rozgrzewamy olej sezamowy, podsmażamy rozgnieciony czosnek (1-2 ząbki), po czym dodajemy wodę (2 łyżeczki), sos sojowy (łyżeczka), ocet jabłkowy (łyżka), sos hoisin (łyżka), brązowy cukier (2 łyżeczki) oraz pastę chili (łyżeczka). Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy, aż sos zgęstnieje, około 3-4 minuty. Później emulsją smarujemy brukselki, po czym znów je zapiekamy przez kwadrans. Podajemy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i nasionami sezamu.

Brukselka z szynką parmeńską

Małe kapustki świetnie komponują się z rodzimym boczkiem, ale równie smacznym dodatkiem do brukselki jest szynka parmeńska. Jak przyrządzić prostą i smaczną przekąskę? Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

Chipsy z brukselki

Kto powiedział, że chipsy muszą być koniecznie przyrządzane z ziemniaków? Świetną bazą tego typu przekąsek może okazać się również brukselka. Kroimy ją na cienkie plasterki, po czym przekładamy do miski, w której wymieszaliśmy oliwę (2 łyżki), starty parmezan (łyżeczka), czosnek w proszku (łyżeczka), sól i pieprz. Pokrytą emulsją brukselkę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st., na 10 minut. Po tym czasie chipsy mieszamy i pieczemy jeszcze kolejne 10 minut, aż staną się chrupiące i złociste. Przekąska świetnie smakuje ze wspomnianym już sosem cezar.

Zupa z brukselki

Znakomity pomysł na jesienny obiad. Tym bardziej, że przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. 30-40 dag świeżej brukselki czyścimy, pozbawiamy zwiędłych liści i płuczemy. Włoszczyznę zalewamy 2-3 szklankami rosołu drobiowego i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, po kwadransie dodając brukselkę. Następnie kilka kapustek wyjmujemy, resztę miksujemy na dość gładką masę. Mieszamy mąkę (łyżka) z masłem (2 łyżki), rozprowadzamy ciepłą zupą, po czym dodajemy do garnka, zagotowujemy. Śmietanę (pół szklanki) mieszamy z żółtkiem, dolewamy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do garnka, tym razem już nie gotując. Doprawiamy pieprzem i solą, serwujemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Do każdego naczynia dorzucamy ugotowaną brukselkę.

Koktajl z brukselki

Brukselkę, podobnie jak inne odmiany kapusty, możemy z powodzeniem spożywać także na surowo. Choćby pod postacią pożywnego, energetycznego koktajlu. Przygotowanie pysznego napoju nie jest trudne. Po prostu wystarczy zmiksować kilka brukselek z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkiem oraz gruszką, bananem i wodą mineralną (pół szklanki). Koktajl możemy doprawić szczyptą cynamonu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także