Nie musisz wydłubywać ości, bo prawie ich nie ma. Choć jest smaczna i zdrowa, Polacy ignorują w sklepie

Kergulena ceniona jest za wyjątkowo soczyste mięso i unikatowy smak. Należy do najsmaczniejszych i najczystszych ryb na świecie, przez co doskonale znana jest szefom kuchni. Rybę tę można nabyć również w Polsce, ale rzadko sięgamy po ten okaz.

KergulenaKergulena
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zaletą kerguleny jest to, że nie zawiera ości, a jej kręgosłup bezproblemowo odchodzi od mięsa. Dzięki temu ryba ta sprawdzi się świetnie w diecie dzieci i seniorów, a także osób, które w obawie przed zadławieniem ością nie jedzą ryb. To jednak niejedyny powód, dla którego warto sięgać po kergulenę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Kergulena - co to za ryba? Gdzie ją kupić?

Kergulena często pojawia się w menu nadmorskich smażalni, podkreślmy jednak, że nie jest ona poławiana w Morzu Bałtyckim. Kergulena żyje w Południowym Atlantyku i Pacyfiku w wodach subantarktycznych. Żyje na głębokości do 700 m, w pobliżu dna. Obecnie głównym krajem poławiającym tę rybę jest Chile, natomiast większość ryb w Europie sprzedaje Hiszpania.

Niegdyś kergulena była poławiana masowo, z czasem jednak ilości połowowe zostały zredukowane. Ze względu na ograniczoną podaż cena ryby wzrosła. W Polsce kergulenę kupimy w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych i supermarketach. Najczęściej sprzedawana jest w formie mrożonej, a także rybnych przetworów, a niekiedy można trafić na świeżą tuszkę. Cena kerguleny sięga 100 zł za kilogram.

Kergulena
Kergulena © Adobe Stock

Czy kergulena jest zdrowa?

Kerguelna charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest też niskokaloryczna - 100 g kerguleny dostarcza zaledwie 42 kcal. Wysoka zawartość białka oraz niska tłuszczu to kolejne powody, dla których warto sięgać po tę rybę. Należy również wspomnieć, że kergulena to cenne źródło witaminy D, a także witaminy D, cynku, wapnia i żelaza.

Jak przyrządzić kergulenę?

Kergulena to jedna z najsmaczniejszych i najczystszych ryb na świecie. Ma soczyste, smaczne mięso pozbawione ości, a jak kręgosłup łatwo odchodzi od tuszy. Będzie więc dobrym uzupełnieniem diety osób, które nie jedzą ryb w obawie przed zadławieniem ością, a także dzieci i seniorów. Kergulena jest również łatwa do przyrządzenia. Ze względu na delikatne mięso i unikatowy smak, zaleca się pieczenie kerguleny jedynie z dodatkiem soli, soku z cytryny i świeżych ziół. Rybę można również usmażyć pod wcześniejszym obtoczeniu w mące.

Kergulena smażona. Przepis

Składniki:

  • 500 g kerguleny,
  • jedna cytryna,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • posiekana pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Tuszki kerguleny oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie.
  2. Po 3 minutach smażenia dodaj masło. Smaż całość, aż ryba uzyska złoty kolor.
  3. Gotową oprósz natką pietruszki i podawaj z cząstkami cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką