Jedząc te ryby, można zarazić się nawet 10-metrowymi pasożytami. Wielu wciąż nie ma świadomości

Nie trzeba mieszkać nad morzem, aby mieć dostęp do świeżych i zdrowych ryb. W większości dużych sklepów można znaleźć wartościowe ryby morskie i oceaniczne. Warto wiedzieć jednak, że niektóre gatunki mogą zawierać niebezpieczne pasożyty, stanowiące zagrożenie dla zdrowia.

W rybach mogą być obecne pasożytyW rybach mogą być obecne pasożyty
Źródło zdjęć: © Canva | Magone

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia ryby powinny być spożywane co najmniej trzy razy w tygodniu. Ryby są doskonałym źródłem białka oraz wartościowych kwasów omega. Jednak należy mieć świadomość, że w mięsie ryb może znajdować się coś niebezpiecznego – pasożyty, które mogą poważnie zagrozić ludzkiemu zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pierwszy raz zrobiłem takie kotlety z cukinii, zniknęły w mgnieniu oka. Teraz robię co chwilę

Jakie pasożyty są w rybach?

Spożywanie ryb niesie za sobą ryzyko zakażenia takimi chorobami, jak: difylobotrioza (tasiemce), opisthorchiasis (przywra kocia) czy anisakis (nicienie). Difylobotrioza może być szczególnie groźna, gdyż tasiemce potrafią osiągnąć długość aż 10 metrów. Objawy, takie jak silny ból brzucha, biegunka i wymioty są typowe dla tej choroby, a w przypadku zaniedbania może dojść do zaburzeń wchłaniania witaminy B. Leczenie zakażenia pasożytem jest konieczne.

Opisthorchiasis, czyli zakażenie przywrą kocią, może dotknąć nie tylko zwierząt domowych, takich jak psy, koty i lisy, ale również ludzi. Do zakażenia dochodzi po spożyciu kawioru lub niedogotowanego mięsa ryby. Anisakis to z kolei nicienie, które bytują w dolnych partiach ryb, powodując uszkodzenia ścian żołądka i jelit.

Czy w rybach są pasożyty?
Czy w rybach są pasożyty? © Canva | jxfzsy

Jak uniknąć zakażenia pasożytami z ryb?

Zakażenia tymi pasożytami wynikają najczęściej ze spożycia surowych lub niedogotowanych ryb. Aby się uchronić, warto poddać rybę obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 60 stopni C. Przy zakupie ryb istotne jest zwrócenie uwagi na kraj ich pochodzenia. Wspomniane pasożyty najczęściej występują w rybach pochodzących ze Skandynawii, Japonii, Holandii oraz z wybrzeży Pacyfiku.

Istnieją gatunki ryb, których lepiej unikać ze względu na większe ryzyko zakażenia. To: dziki labraks, gardłosz atlantycki, rekin, makrela, miecznik, ruveta, tuńczyk błękitnopłetwy, lucjan czerwony, śledź, morszczuk, rdzawiec, czarniak i turbot.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟