We Włoszech nie wolno jej sprzedawać. W Polsce wciąż jemy

Ryba maślana jest smaczna i niedroga. Często serwują ją smażalnie, a nawet stanowi składnik uwielbianego przez wielu sushi. To również bardzo specyficzna ryba, ponieważ zawiera dużo tłuszczu, często też tłuszczu nietrawionego przez człowieka. I właśnie stąd biorą się kontrowersje dotyczące ryby maślanej.

Ryba maślana na drewnianej desceRyba maślana na drewnianej desce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alena Yakusheva

Określenia ryba maślana używa się w kontekście kilku gatunków ryb o wysokiej zawartości tłuszczu, a niektóre gatunki zawierają woski nietrawione przez człowieka. Ryby maślane, które najczęściej możemy spotkać w Polsce, to żuwaki fiatola, anoplopomy, eskolary i kostropaki. Zakupić je można zarówno w sklepach rybnych, jak i większych supermarketach oraz w nadmorskich restauracjach i smażalniach ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test kebaba w tureckiej restauracji Yaprak w Rzeszowie

Czy ryba maślana jest niezdrowa?

Dwa ostatnie gatunki - eskolary i kostropaki - zawierają tłuszcz, który w 90 proc. składa się estrów woskowych nietrawionych przez organizm człowieka, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych nawet zatrucia pokarmowe. Spożycie tych ryb może wywoływać bóle głowy i brzucha, biegunkę z oleistym stolcem o żółtym lub pomarańczowym kolorze (keriorrhea, biegunka tłuszczowa), mdłości i wymioty oraz zmiany skórne.

Dolegliwości te, przy odpowiednim nawodnieniu, powinny ustąpić samoistnie. Warto również dodać, że nie każdy będzie miał do czynienia z zatruciem po spożyciu ryby maślanej. Dolegliwości zwykle pojawiają się po 2 - 3 godzinach od spożycia ryby i utrzymują się przez ok. 24 godziny.

Ryba maślana
Ryba maślana © Canva | Bjorn Bakstad

Ryba maślana zakazana. W Polsce można naciąć się na nią przypadkiem

Ze względu na dolegliwości, jakie mogą nastąpić po spożyciu ryby maślanej, produkty te mogą być wprowadzane do obrotu wyłącznie w formie pakowanej oraz muszą być oznakowe tak, by konsumenci byli świadomi ryzyka związanego z obecnością substancji szkodliwych dla układu pokarmowego.

Tak jest w teorii, a w praktyce niestety bywa, że ryba maślana często "udaje" inne popularne gatunki, np. dorsza. Dlatego zawsze warto prosić o informację na temat nazwy gatunku ryby w restauracjach czy smażalniach. We Włoszech zaś, a także w Korei Południowej i Japonii eskolar i krostropak są objęte zakazem importu i sprzedaży.

Czy ryba maślana może być zdrowa?

Eskolary i kostropaki to niejedyne gatunki należące do ryb maślanych. Oprócz nich występuje też takie, które nie są źródłem nietrawionych wosków. To m.in.: błyszczyk, pompil, żuwak, anoplopoma. Te mogą być zdrowym i smacznym uzupełnieniem diety. Ponadto badania wskazują, że rybę maślaną charakteryzuje niski stopień zanieczyszczenia rtęcią.

Ryba maślana jest bogatym źródłem witaminy B12. 150 g tej ryby dostarcza ponad 110 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto zawiera dużo selenu, dostarcza białka, tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3) i wiele innych składników mineralnych. Dietetyk Paulina Styś-Nowak wskazuje w opracowaniu na temat ryb maślanych opublikowanym w portalu vitapedia.pl, że włączenie ich do diety w umiarkowanych ilościach, tak samo jak w przypadku innych ryb, może być korzystne.

Źródło: vitapedia.pl/ryba-maslana

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości