Nie wylewaj oleju po smażeniu do zlewu. Skutki mogą cię sporo kosztować

Co robisz ze zużytym tłuszczem? Jeśli wylewasz olej po smażeniu do zlewu, popełniasz kosztowny błąd! To prosta droga do zatorów w rurach i szkód dla środowiska. Sprawdź, gdzie wyrzucać go bezpiecznie i ekologicznie, unikając kłopotów.

Nie wylewaj oleju po smażeniu do zlewuNie wylewaj oleju po smażeniu do zlewu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sirisak ch.
Marcin Michałowski

Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy, jak poważne konsekwencje niesie za sobą niewłaściwe pozbywanie się tłuszczu kuchennego. Najczęstszy błąd to wylanie go prosto do zlewu. Tymczasem temat oleju po smażeniu i tego, gdzie go wyrzucać jest kluczowy zarówno dla ochrony kanalizacji, jak i środowiska naturalnego. Zamiast ryzykować kosztowne naprawy instalacji wodno-kanalizacyjnej, warto poznać ekologiczne i bezpieczne sposoby utylizacji zużytego oleju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Dlaczego nie wolno wylewać oleju po smażeniu do zlewu?

Kiedy wylewamy gorący lub ostudzony tłuszcz do zlewu, wydaje się, że woda wypłucze wszystko bez śladu. W rzeczywistości dzieje się odwrotnie – olej z czasem zastyga w rurach, mieszając się z resztkami jedzenia i tworząc twarde zatory. To jedna z głównych przyczyn awarii kanalizacji, a ich usunięcie może kosztować setki, a nawet tysiące złotych.

Eksperci ostrzegają, że taki odpad nie tylko niszczy instalacje w naszych domach, ale również obciąża miejskie oczyszczalnie ścieków. Gdzie więc wylewać olej po smażeniu? To pytanie, które każdy świadomy użytkownik kuchni powinien sobie zadać, by uniknąć problemów i zadbać o przyrodę.

Gdzie wyrzucać olej po smażeniu? Postaw na olejomaty i recykling

Nowoczesną odpowiedzią na problem są olejomaty – urządzenia, które pozwalają w prosty i higieniczny sposób oddać zużyty tłuszcz spożywczy. Wystarczy przelać olej po smażeniu do butelki, wrzucić ją do specjalnego automatu, a system zadba o dalszy recykling. Co ważne, coraz więcej polskich gmin inwestuje w takie rozwiązania. Olejomaty można znaleźć m.in. w Małopolsce, na Pomorzu i w okolicach Warszawy.

To rozwiązanie nie tylko chroni kanalizację, ale też wspiera ekologię. Zebrany tłuszcz może być wykorzystany, np. do produkcji biopaliw. Dzięki temu olej po smażeniu przestaje być problemem – staje się szansą na wprowadzenie realnej zmiany w codziennych nawykach.

Co robić, gdy w pobliżu nie ma olejomatu?

Jeśli w twojej okolicy jeszcze nie ma takiego urządzenia, wciąż istnieją dobre rozwiązania. Olej po smażeniu przelej do szczelnego pojemnika i oddaj go do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). W żadnym wypadku nie wylewaj go do toalety ani na ziemię – taki odpad wnika w glebę, zatruwając wodę i niszcząc lokalny ekosystem.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka