Niektórzy krzywią się na sam widok. Na Śląsku ta słodka zupa to rarytas

Na wielu wigilijnych stołach pojawia się to samo: są pierogi, śledzie i karp. W niektórych regionach pojawiają się potrawy, które budzą konsternację w wielu Polakach. Tak jest w przypadku moczki.

Moczka to wigilijny przysmak ze ŚląskaMoczka to wigilijny przysmak ze Śląska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak niesmaczna breja, a niektórzy twierdzą nawet, że swoim wyglądem przypomina czerninę. To jednak smaczna zupa na słodko, której nie może zabraknąć na słodkim stole. Podaje się ją najczęściej na deser, a piernikowy aromat sprawia, że nawet po obfitej kolacji znajdzie się miejsce na porcję moczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Śląska moczka wigilijna

Zupa na deser brzmi dość nietypowo, ale Ślązacy jadają tak od pokoleń. Każda gospodyni robi ją nieco inaczej, dopasowując dodatki do gustów swoich bliskich. Czuć tutaj jednak wyraźnie aromat pierników, który miesza się z bakaliami i owocami. Dzięki temu deser ma słodko-kwaśny smak i nie jest mdły oraz ciężki.

Suszone owoce to nieodzowny element moczki na słodko
Suszone owoce to nieodzowny element moczki na słodko © Pixabay

W składzie znaleźć można również ciemne piwo, które zastąpiło wywar jarzynowy lub z głów karpi. Moczkę przygotować można również na kompocie, by była słodka. W każdym przypadku podstawą jest jednak piernik. To nie tylko danie, ale również kawałek śląskiej historii i kultury. W niektórych domach jest tradycja zamrażarnia kawałka piernika i wykorzystywania go rok później do przygotowania moczki.

Składniki:

  • 300 g piernika lub pierniczków,
  • 250 g suszonych śliwek,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 250 g rodzynek,
  • 300 g orzechów włoskich,
  • 300 g orzechów laskowych,
  • 200 g migdałów,
  • 1 l kompotu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.
W moczce nie może zabraknąć piernika
W moczce nie może zabraknąć piernika © Adobe Stock | Dzinnik Darius

Sposób przygotowania:

  1. Piernik podziel na kawałki i przełóż do garnka. Zalej ciepłą wodą i odstaw na 20 minut, aby zmiękł.
  2. Morele oraz śliwki posiekaj.
  3. Migdały zalej gorącą wodę i usuń z nich skórki. Możesz kupić również już obrane migdały.
  4. Do garnka z namoczonym piernikiem dodaj kompot (najlepiej śliwkowy) i zagotuj.
  5. Dodaj morele, rodzynki, śliwki, migdały, orzechy oraz masło.
  6. Dopraw szczyptą soli, miodem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj przez ok. 35 minut.

Moczkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Powinna być gęsta, przypominająca nieco budyń. Jeśli wolisz podać ją w formie zupy, dodaj więcej kompotu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza