Niektórzy krzywią się na sam widok. Na Śląsku ta słodka zupa to rarytas

Na wielu wigilijnych stołach pojawia się to samo: są pierogi, śledzie i karp. W niektórych regionach pojawiają się potrawy, które budzą konsternację w wielu Polakach. Tak jest w przypadku moczki.

Moczka to wigilijny przysmak ze ŚląskaMoczka to wigilijny przysmak ze Śląska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak niesmaczna breja, a niektórzy twierdzą nawet, że swoim wyglądem przypomina czerninę. To jednak smaczna zupa na słodko, której nie może zabraknąć na słodkim stole. Podaje się ją najczęściej na deser, a piernikowy aromat sprawia, że nawet po obfitej kolacji znajdzie się miejsce na porcję moczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Śląska moczka wigilijna

Zupa na deser brzmi dość nietypowo, ale Ślązacy jadają tak od pokoleń. Każda gospodyni robi ją nieco inaczej, dopasowując dodatki do gustów swoich bliskich. Czuć tutaj jednak wyraźnie aromat pierników, który miesza się z bakaliami i owocami. Dzięki temu deser ma słodko-kwaśny smak i nie jest mdły oraz ciężki.

Suszone owoce to nieodzowny element moczki na słodko
Suszone owoce to nieodzowny element moczki na słodko © Pixabay

W składzie znaleźć można również ciemne piwo, które zastąpiło wywar jarzynowy lub z głów karpi. Moczkę przygotować można również na kompocie, by była słodka. W każdym przypadku podstawą jest jednak piernik. To nie tylko danie, ale również kawałek śląskiej historii i kultury. W niektórych domach jest tradycja zamrażarnia kawałka piernika i wykorzystywania go rok później do przygotowania moczki.

Składniki:

  • 300 g piernika lub pierniczków,
  • 250 g suszonych śliwek,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 250 g rodzynek,
  • 300 g orzechów włoskich,
  • 300 g orzechów laskowych,
  • 200 g migdałów,
  • 1 l kompotu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.
W moczce nie może zabraknąć piernika
W moczce nie może zabraknąć piernika © Adobe Stock | Dzinnik Darius

Sposób przygotowania:

  1. Piernik podziel na kawałki i przełóż do garnka. Zalej ciepłą wodą i odstaw na 20 minut, aby zmiękł.
  2. Morele oraz śliwki posiekaj.
  3. Migdały zalej gorącą wodę i usuń z nich skórki. Możesz kupić również już obrane migdały.
  4. Do garnka z namoczonym piernikiem dodaj kompot (najlepiej śliwkowy) i zagotuj.
  5. Dodaj morele, rodzynki, śliwki, migdały, orzechy oraz masło.
  6. Dopraw szczyptą soli, miodem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj przez ok. 35 minut.

Moczkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Powinna być gęsta, przypominająca nieco budyń. Jeśli wolisz podać ją w formie zupy, dodaj więcej kompotu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał