Niektórzy krzywią się na sam widok. Na Śląsku ta słodka zupa to rarytas
Na wielu wigilijnych stołach pojawia się to samo: są pierogi, śledzie i karp. W niektórych regionach pojawiają się potrawy, które budzą konsternację w wielu Polakach. Tak jest w przypadku moczki.
Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak niesmaczna breja, a niektórzy twierdzą nawet, że swoim wyglądem przypomina czerninę. To jednak smaczna zupa na słodko, której nie może zabraknąć na słodkim stole. Podaje się ją najczęściej na deser, a piernikowy aromat sprawia, że nawet po obfitej kolacji znajdzie się miejsce na porcję moczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Śląska moczka wigilijna
Zupa na deser brzmi dość nietypowo, ale Ślązacy jadają tak od pokoleń. Każda gospodyni robi ją nieco inaczej, dopasowując dodatki do gustów swoich bliskich. Czuć tutaj jednak wyraźnie aromat pierników, który miesza się z bakaliami i owocami. Dzięki temu deser ma słodko-kwaśny smak i nie jest mdły oraz ciężki.
W składzie znaleźć można również ciemne piwo, które zastąpiło wywar jarzynowy lub z głów karpi. Moczkę przygotować można również na kompocie, by była słodka. W każdym przypadku podstawą jest jednak piernik. To nie tylko danie, ale również kawałek śląskiej historii i kultury. W niektórych domach jest tradycja zamrażarnia kawałka piernika i wykorzystywania go rok później do przygotowania moczki.
Składniki:
- 300 g piernika lub pierniczków,
- 250 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonych moreli,
- 250 g rodzynek,
- 300 g orzechów włoskich,
- 300 g orzechów laskowych,
- 200 g migdałów,
- 1 l kompotu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piernik podziel na kawałki i przełóż do garnka. Zalej ciepłą wodą i odstaw na 20 minut, aby zmiękł.
- Morele oraz śliwki posiekaj.
- Migdały zalej gorącą wodę i usuń z nich skórki. Możesz kupić również już obrane migdały.
- Do garnka z namoczonym piernikiem dodaj kompot (najlepiej śliwkowy) i zagotuj.
- Dodaj morele, rodzynki, śliwki, migdały, orzechy oraz masło.
- Dopraw szczyptą soli, miodem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj przez ok. 35 minut.
Moczkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Powinna być gęsta, przypominająca nieco budyń. Jeśli wolisz podać ją w formie zupy, dodaj więcej kompotu. Smacznego!