PrzepisKluski twarogowe z truskawkami - cudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka

Kluski twarogowe z truskawkami - cudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka

Cudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka -Pyszności; Foto:instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Cudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka -Pyszności; Foto:instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Agnieszka
01.07.2022 22:27, aktualizacja: 20.03.2024 11:12

Latem marzymy o owocowych, lekkich posiłkach. W związku z tym warto przygotować cudowny, letni obiad według przepisu Tomasza Strzelczyka. Idealnie sprawdzi się w upalne, słoneczne dni. Oto przepis na pyszne kluski twarogowe.

Twarogowe kluski nadziewane truskawkami

Truskawki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Truskawki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Podczas upałów mamy ochotę na lekkie, słodkie dania. Najlepiej takie, które mają w swoim składzie owoce. To właśnie latem mamy szansę spróbować świeżych truskawek, malin czy czereśni. W związku z tym warto więc po nie sięgnąć i wykorzystać do przygotowania obiadu.

Twarogowe kluski to świetna propozycja na lato. Ażeby wzbogacić ich smak, Tomasz Strzelczyk dodał do nich truskawki. Świeże owoce fantastycznie współgrają z miękkim, twarogowym ciastem. Warto zaznaczyć, że potrawa jest bardzo prosta do wykonania.

Przepis według Tomasza Strzelczyka

Twarogowe kluski - Pyszności; Foto: Canva.com
Twarogowe kluski - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

        
  • 500 g twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • kwaśna śmietana
  • truskawki

Sposób wykonania:

      
  1. Truskawki myjemy, a następnie usuwamy szypułki. Odkładamy je na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli.
  2. W międzyczasie wykonujemy ciasto. Do miski wrzucamy twaróg. Dodajemy mąkę, jajka i cukier. W kolejnym kroku rozdrabniamy ciasto widelcem, a następnie wyrabiamy je dłońmi.
  3. Formujemy kluski. Nakładamy na dłonie niewielką ilość masy twarogowej i delikatnie ją rozpłaszczamy. Na środku układamy truskawkę i sklejamy boki ciasta, tak aby truskawka była nim pokryta z każdej strony. Nadajemy kluskom kształt kuli. Uformowane ciasto odkładamy na bok. Powtarzamy czynność dla pozostałych klusek.
  4. Kluski delikatnie wrzucamy na wrzątek. Gotujemy je przez około 5 minut na niskim ogniu. Co jakiś czas mieszamy wodę z kluskami, aby nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Potrawa ta idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Kluski twarogowe podajemy z dodatkiem truskawek, kwaśnej śmietany i cukru. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szybki deser czekoladowy bez pieczenia krok po kroku. Czy wiesz jak zrobić czekoladowy wulkan? Jest rewelacyjny!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także