zapach cebuli
Kategorie Porady

Ostry zapach cebuli – jak go zniwelować?

Surowa cebula charakteryzuje się ostrym zapachem, który dla wielu osób jest bardzo dużym utrudnieniem. Dlatego dziś podzielę się z Tobą trikami, dzięki którymi skutecznie zniwelujesz nieprzyjemny aromat omawianego warzywa. Ostry zapach cebuli w końcu przestanie być problemem.

Te triki z pewnością przydadzą się nie jeden raz. W końcu cebula to jeden z najbardziej podstawowych składników w naszej kuchni, którego używamy podczas gotowania praktycznie codziennie.

zapach cebuliOstry zapach cebuli – jak się go pozbyć?

#1 Woda z kostkami lodu

10-minutowa kąpiel w lodowatej wodzie skutecznie pomoże zniwelować nieprzyjemny zapach cebuli. Co więcej, dzięki temu zabiegowi warstwy cebuli będą łatwiej się rozdzielać. Będzie ona również bardziej chrupiąca.

#2 Kąpiel w gorącej i zimnej wodzie

Ostry zapach cebuli – jak go zniwelować?

Istnieje również technika, która zakłada zanurzenie cebuli najpierw w gorącej wodzie. Po chwili należy umieścić warzywo w zimniej wodzie i gotowe. Po takiej kąpieli zapach cebuli nie powinien być już problematyczny.

#3 Sok z cytryny lub ocet

Również kilka kropel soku z cytryny lub octu pozwoli zlikwidować przykry zapach cebuli. I po kłopocie!

#4 Sól również może okazać się pomocna

Ostry zapach cebuli – jak go zniwelować?
pixabay.com‎

W pozbyciu się ostrego zapachu cebuli, pomoże także zwykła sól. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to obtoczyć warzywo kuchenną przyprawą i odstawić ją na 10 minut. Po tym czasie pozbądź się nadmiaru soli i wykorzystaj ją w dalszym procesie gotowania.

#5 Kwadrans w zamrażarce

Jeśli nie chcesz płakać przy krojeniu cebuli, umieść ją w zamrażarce na 15 minut. Dopiero wtedy możesz spokojnie zabrać się za dzielenie jej na mniejsze części, bez obaw, że ostry zapach warzywa utrudni ten proces.

I teraz już wiesz co zrobić, aby skutecznie zniwelować nieprzyjemny zapach cebuli. Nie dość, że metod jest kilka, to jeszcze każda z nich jest bajecznie prosta do wykonania.

Zobacz także: Jak zmiękczyć masło w błyskawiczny i prosty sposób?