PoradyParówki gotujemy w folii czy bez niej? Odpowiadamy na odwieczne pytanie

Parówki gotujemy w folii czy bez niej? Odpowiadamy na odwieczne pytanie

Parówki gotujemy w folii czy bez niej? Odpowiadamy na odwieczne pytanie
Paulina
06.06.2022 11:10

Parówki podane ze świeżymi bułeczkami i masełkiem, często serwowane w naszym kraju na śniadanie. Jak je ugotować? Parówki gotujemy w folii czy bez niej? Oto kilka wskazówek.

Ludzi można podzielić na tych wrzucających parówki do zimnej wody oraz na tych, którzy umieszczają je w garnku dopiero po zagotowaniu płynu. Tutaj warto zaznaczyć, że często popełniamy błąd. Doskonale opowiada nam o tym Robert Makłowicz.

Nie gotuje się w ogóle parówek- odpowiedział stanowczo krytyk. Należy tylko zagotowywać wodę. Ona jak zacznie wrzeć, to się ją wyłącza i do tego się wkłada parówki powód? - Bo jak się je gotuje, to one pękają - wyjaśnił Makłowicz. Przynajmniej dobre - dodał. 
Obraz

Parówki gotujemy w folii czy bez niej?

Wybierając dobrej jakości parówki, folii nie znajdziemy w ogóle. Natomiast jeśli wybierzemy takie, które ją posiadają, to należy koniecznie ją zdjąć. Opakowania i naczynia, w których gotujemy i pieczemy potrawy, mają ogromny wpływ na skład finalnego posiłku. Już przy 15 stopniach Celsjusza z plastikowej folii uwalniają się szkodliwe dla nas substancje. W ten sposób przedostają się do potraw, a potem do naszego organizmu podczas ich spożywania. Niektóre z nich nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego.

Jeśli już decydujemy się na kupienie parówek, warto kupić takie bez foli. Dodatkowo warto czytać składy. Jeśli chcemy wybrać parówkę dobrej jakość ważne, by w swoim składzie nie posiadała: stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, konserwantów, maltodekstryny, zagęstników w tym karagenu, przeciwutleniaczy, mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM) i ekstraktu drożdżowego.

Obraz

Jak wybrać dobre parówki?

Najlepiej przedstawić to na przykładzie. Jeśli chcemy, aby nasze parówki miały dobry skład, warto szukać w nich takich składników: mięso 90% (w tym: mięso z kurczaka 85%, mięso cielęce 5%) - dobrej jakości mięso z dużym udziałem w produkcie. Dodatki takie jak: skrobia ziemniaczana, sól, aromaty, przyprawy, ekstrakty przypraw. Wystrzegajmy się tych, które podaliśmy wyżej. Mamy wtedy gwarancje, że zjemy dobrej jakości produkt. Odpowiednio przyrządzony może być bardzo smaczny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także