PoradyPamiętaj o 1 czynności, a pieczona ryba wyjdzie lepiej niż w restauracji. Najważniejszy składnik znajdziesz w każdej kuchni

Pamiętaj o 1 czynności, a pieczona ryba wyjdzie lepiej niż w restauracji. Najważniejszy składnik znajdziesz w każdej kuchni

Pieczoną rybę możesz zrobić lepiej niż w restauracji. Wystarczy obłożyć ją 1 powszechnym składnikiem i zapiec - Pyszności; Foto: Canva.com
Pieczoną rybę możesz zrobić lepiej niż w restauracji. Wystarczy obłożyć ją 1 powszechnym składnikiem i zapiec - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
03.09.2022 08:47, aktualizacja: 11.10.2023 07:26

Pieczona, aromatyczna ryba to wspaniały pomysł na obiad. Niestety niekiedy wychodzi wyjątkowo sucha i niesmaczna. Jeśli chcesz, aby wyszła idealnie - wystarczy, że przed pieczeniem będziesz pamiętać o obłożeniu jej 1 popularnym produktem, który znajdziesz w każdej kuchni. Dzięki temu potrawa będzie odznaczać się wyjątkowym smakiem i konsystencją. Sprawdź jak to zrobić - poniżej zdradzamy jak przygotować to fantastyczne danie.

Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli - Pyszności; Foto: https://youtu.be/VM2FVUyp8Q4
Ryba pieczona w soli - Pyszności; Foto: https://youtu.be/VM2FVUyp8Q4

Ryba pieczona w soli zachwyci cię smakiem oraz aromatem. Jeśli masz ochotę na tę wyjątkową potrawę wystarczy, że przed pieczeniem wykonasz kilka prostych kroków. W związku z tym na początku przygotuj wypatroszoną, oczyszczoną z łusek rybę. Następnie umyj ją oraz osusz ręcznikiem papierowym.

Jeśli chcesz, wnętrze ryby możesz wypełnić takimi ziołami jak tymianek, czy rozmaryn. Polecamy również dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dzięki temu twoja potrawa będzie odznaczać się wspaniałym aromatem.

W kolejnym kroku do dużej miski wsyp sporą ilość soli kamiennej. Dodaj do niej dwa białka i połącz składniki ze sobą. Na końcu wlej niewielką ilość wina. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. 

Blachę do pieczenia wyłóż uprzednio przygotowaną solą - w miejscu, na którym będzie leżała ryba. Następnie ułóż na niej rybę i pokryj ją również solą. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 - 40 minut. Po tym czasie usuń z ryby powstałą z soli skorupę. Przed podaniem zdejmij z ryby skórę. Gotowe danie serwuj z sałatką oraz kawałkami cytryny. 

Ryba pieczona w soli - Pyszności; Foto: https://youtu.be/VM2FVUyp8Q4
Ryba pieczona w soli - Pyszności; Foto: https://youtu.be/VM2FVUyp8Q4

Co pasuje do pieczonej ryby?

Pieczona ryba w soli wspaniale smakuje z dodatkiem świeżej sałatki. W związku z tym świetnie sprawdzą się tutaj świeże pomidory i cebula. Do tego możemy dodać nasze ulubione przyprawy oraz kapary. Niektórzy serwują ją również w towarzystwie pieczonych ziemniaków,  frytek czy świeżego pieczywa.

Oprócz tego ryba świetnie sprawdzi się w towarzystwie pysznego wina. Najlepiej będzie pasować tutaj białe wytrawne wino. Pieczona ryba to wspaniały pomysł nie tylko na obiad, ale również romantyczną kolację.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cebulowe krążki z jajkiem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także