×

Placki ziemniaczane z Polski docenione w prestiżowym konkursie. Wielki sukces Polaka!

Placki ziemniaczane autorstwa Piotra Jarząbka zostały doceniona na międzynarodowym konkursie. Warto chwalić i nagłaśniać osiągnięcia naszego rodaka.

Konkurencja była duża

Do konkursu Cheaud Devant zgłosiło się ponad 160 kucharzy amatorów z 11 krajów zrzeszonych w Louvre Hotels Group. Wśród nich był również Polak!

Rywalizowano w trzech kategoriach:

  • „wspomnienia z dzieciństwa”-potrawy przywołujące wspomnienia emblematycznych potraw naszych młodych lat
  • cel „zero odpadów”-dla zrównoważonego podejścia do potraw
  • „powód do wstawania”-pomysł na wykwintne i inspirujące śniadania

Czuliśmy się trochę jak uczestnicy Master Chefa. Każdy z nas pragnął zwycięstwa. Nazajutrz czekało mnie przecież nie tylko gotowanie, ale także prezentacja, którą musiałem wygłosić w języku francuskim.

opowiadał Piotr Jarząbek

Wśród zgłoszonych kucharzy wybrano po trzech finalistów do każdej z kategorii. Wśród nich znalazł się reprezentant krakowskiego hotelu!

Polskie placki ziemniaczana docenione

16 września w podparyskim hotelu Campanile Rungis Orly odbył się finał konkursu, podczas którego zakwalifikowani uczestnicy walczyli o zwycięstwo. Dziewięciu kucharzy z całego świata miało za zadanie przygotować na żywo danie i zaprezentować je przed jury.

W zaszczytnym gronie znalazł się Piotr Jarząbek ( jest dyrektorem hotelu METROPOLO by Golden Tulip),który w swojej swojej kategorii zmierzyć musiał się z dwoma Włoszkami. Postawił na polską klasykę, danie przygotowywane od lat przez wszystkie babcie i mamy: placki ziemniaczane. I to właśnie ta potrawa wygrała z makaronem orecchiette z liśćmi cukinii i krewetkami przygotowanym przez Nunzię d’Aloię i słodką brzoskwiniową brioszką Eleny Varazzi.
Polskie placki ziemniaczane górą!

materiały prasowe LHG Chaud Devant!

Wygrała prostota- nasze placki ziemniaczane!

To właśnie prostota dania urzekła surowych jurorów!

Postawiłem na prostotę i przepis na placki ziemniaczane, które robiła moja babcia, a później moja mama. Obie lubiły powtarzać: „Im prościej, tym lepiej”. Tymi właśnie słowami zakończyłem swoją prezentację przed jury, mówiąc: „Le plus simple et le mieux”

mówi Piotr Jarząbek w rozmowie z rp.pl

Serdecznie gratulujemy wygranej!

Nie da się ukryć- polska kuchnia górą 🙂 Serdecznie gratulujemy wygranej. To duże wyróżnienie i przede wszystkim reklama dla naszych smacznych potraw.

 
Fotografie: placki ziemniaczane nagrodzone (miniatura wpisu), Miniatura:, www.facebook.com
zamknij