Placki ziemniaczane z Polski docenione w prestiżowym konkursie. Wielki sukces Polaka!
Placki ziemniaczane autorstwa Piotra Jarząbka zostały doceniona na międzynarodowym konkursie. Warto chwalić i nagłaśniać osiągnięcia naszego rodaka.
Konkurencja była duża
Do konkursu Cheaud Devant zgłosiło się ponad 160 kucharzy amatorów z 11 krajów zrzeszonych w Louvre Hotels Group. Wśród nich był również Polak!
Rywalizowano w trzech kategoriach:
- „wspomnienia z dzieciństwa”-potrawy przywołujące wspomnienia emblematycznych potraw naszych młodych lat
- cel „zero odpadów”-dla zrównoważonego podejścia do potraw
- „powód do wstawania”-pomysł na wykwintne i inspirujące śniadania
Wśród zgłoszonych kucharzy wybrano po trzech finalistów do każdej z kategorii. Wśród nich znalazł się reprezentant krakowskiego hotelu!
Polskie placki ziemniaczana docenione
16 września w podparyskim hotelu Campanile Rungis Orly odbył się finał konkursu, podczas którego zakwalifikowani uczestnicy walczyli o zwycięstwo. Dziewięciu kucharzy z całego świata miało za zadanie przygotować na żywo danie i zaprezentować je przed jury.
W zaszczytnym gronie znalazł się Piotr Jarząbek ( jest dyrektorem hotelu METROPOLO by Golden Tulip),który w swojej swojej kategorii zmierzyć musiał się z dwoma Włoszkami. Postawił na polską klasykę, danie przygotowywane od lat przez wszystkie babcie i mamy: placki ziemniaczane. I to właśnie ta potrawa wygrała z makaronem orecchiette z liśćmi cukinii i krewetkami przygotowanym przez Nunzię d’Aloię i słodką brzoskwiniową brioszką Eleny Varazzi.
Polskie placki ziemniaczane górą!
Wygrała prostota- nasze placki ziemniaczane!
To właśnie prostota dania urzekła surowych jurorów!
Serdecznie gratulujemy wygranej!
Nie da się ukryć- polska kuchnia górą :) Serdecznie gratulujemy wygranej. To duże wyróżnienie i przede wszystkim reklama dla naszych smacznych potraw.