InspiracjePolacy jedzą jej bardzo mało. Doskonale wspomaga naszą wątrobę

Polacy jedzą jej bardzo mało. Doskonale wspomaga naszą wątrobę

Cykoria
Cykoria
Źródło zdjęć: © Pyszności

07.10.2024 09:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W sklepach wiele osób omija ją szerokim łukiem i traktuje jak dziwną sałatę. Warto jednak skusić się na nią podczas zakupów, bo to niepozorne warzywo ma w sobie nie tylko dużo smaku, ale również cennych dla zdrowia składników.

Mogłoby się wydawać, że sezon na świeże warzywa już się skończył, a w sklepach znaleźć można głównie zapasy warzyw korzeniowych, ale w przypadku cykorii machina dopiero ruszyła. Sezon na to warzywo zaczyna się w październiku i trwać będzie aż do kwietnia, więc warto zapoznać się z nim bliżej i włączyć do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cykoria - niedoceniane warzywo

Cykoria, choć niewielka, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Należąca do rodziny astrowatych, liczy sobie kilka gatunków, które spotkać można w różnych częściach Europy i Azji. W Polsce najczęściej uprawiane są cykoria podróżnik i endywia.

Cykoria
Cykoria© Adobe Stock

Charakterystyczne dla cykorii są podłużne, chrupiące liście o lekko gorzkawym smaku. To właśnie one są najbardziej cenione za zawartość witamin, minerałów i błonnika. Sezon na cykorię przypada na okres jesienno-zimowy, kiedy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia, więc warto uwzględnić ją w jadłospisie.

Chrup cykorię na zdrowie

Inulina zawarta w cykorii to naturalny prebiotyk, który odżywia dobre bakterie w jelitach. Dzięki temu poprawia się trawienie, wzrasta odporność, a ryzyko zaparć maleje. Gorzki smak cykorii pobudza produkcję żółci, co przyspiesza trawienie tłuszczów i obniża poziom "złego" cholesterolu. Wspiera tym samym pracę wątroby, dzięki czemu nasz organizm lepiej się oczyszcza.

Istnieje wiele odmian cykorii
Istnieje wiele odmian cykorii © Canva | frederique wacquier

Zawarte w cykorii minerały, takie jak potas i magnez, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji. Regularne spożywanie cykorii pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca czy zawał serca. Ma również sporo witaminy C, która odpowiada za odporność oraz mało kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również na diecie redukcyjnej.

Jak wykorzystać cykorię w kuchni?

Cykoria na surowo świetnie sprawdza się w sałatkach. Można ją łączyć z serami (np. gorgonzola), owocami (gruszki, jabłka, winogrona) oraz orzechami. Doskonale komponuje się z duszonymi mięsami i warzywami. Wystarczy ją podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny. Duszona cykoria podawana do mięsa jest smacznym dodatkiem do obiadu.

Zapiekana cykoria
Zapiekana cykoria© Adobe Stock

Cykorię można również zapiekać, na przykład z dodatkiem sera, szynki i beszamelu, jak zapiekankę. Opcji jest naprawdę sporo, więc warto zaprosić to warzywo do kuchni i postawić na eksperymenty.

zdrowe dietycykoriawarzywa