Zapomniany zamiennik ziemniaków. W sklepie niestety go nie znajdziesz

Mało osób miało przyjemność skosztować słodkich korzeni marka kucmerki. Należy on, obok pasternaku czy dzikiej marchwi, do grupy warzyw pradawnych. Marka kucmerkę wieki temu z upraw wyparł ziemniak, dlatego dzisiaj nie mamy możliwości kupienia mączystych korzeni w sklepie czy na targu. Jedyną opcją jest samodzielna uprawa.

Marek kucmerkaMarek kucmerka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sunny Celeste, imageBROKER

Marek kucmerka, zwany również cukrowymi korzonkami, to pradawne polskie warzywo, które przez wieki cieszyło się popularnością. Nie jest to ani marchew, ani pasternak, ani ziemniak, ale przez wieki towarzyszył mniejszym i większym ucztom. Choć obecnie nie znajdziemy go w sklepach, można wyhodować go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Marek kucmerka - co to za warzywo?

Marek kucmerka należy do pradawnych warzyw, takich jak pasternak, łopian i dzika marchew. Wiele źródeł wskazuje na to, że pochodzi z Chin, a w Europie pojawił się ok. X wieku (ale niektóre źródła uznają za prawdopodobne, że był uprawiany już przez starożytnych Rzymian). Pierwsza polska nazwa rośliny - krucmorka - pojawiła się pod koniec XIV wieku, aczasem powstały inne warianty polskich nazw marka kucmerki: korzenie cukrowe, kucmerka, kucmorka, kucmerka swoyska, marek cukrowy korzeń, cruczmorka, slodiczka. W XVI wieku ziemniak, który dawał większy plon i był łatwiejszy w uprawie, wyparł marka kucmerkę z pól uprawnych.

Marek kucmerka wytwarza podziemne bulwy korzeniowe o słodkim smaku i orzechowym aromacie, które były popularne zwłaszcza w Europie Zachodniej i Środkowej. Obecnie roślina ta rzadko występuje dziko, ale można ją uprawiać w ogrodzie lub doniczce.

Właściwości zdrowotne marka kucmerki

Marek kucmerka ma wiele zdrowotnych właściwości, ponieważ zawiera m.in. flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antyoksydacyjnie. Jego bulwy są bogate w węglowodany, białko, witaminy i składniki mineralne. W medycynie ludowej wykorzystywano marka kucmerkę do leczenia chorób układu pokarmowego, oddechowego, moczowego i nerwowego. Posiada również działanie adaptogenne, co pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem i zwiększa odporność.

Walory kulinarne marka kucmerki

Bulwy marka kucmerki można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, duszeniu, pieczeniu, czy smażeniu. Mogą stanowić dodatek do zup lub purée. Co ciekawe, prażone bulwy były kiedyś używane jako zamiennik kawy. W XVIII wieku popularne było także fermentowanie wywaru z korzeni z wykorzystaniem drożdży do produkcji napoju alkoholowego.

Marek kucmerka był wykorzystywany w kuchni niemieckiej i angielskiej w XVI wieku, a w Polsce korzenie te jadano co najmniej od czasów Jagiellonów, np. jako danie postne, i podawano z ryżem i rodzynkami. Do końca XVII wieku marek kucmerka był bardziej lubiany w polskiej kuchni niż marchew.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze