Zapomniany zamiennik ziemniaków. W sklepie niestety go nie znajdziesz

Mało osób miało przyjemność skosztować słodkich korzeni marka kucmerki. Należy on, obok pasternaku czy dzikiej marchwi, do grupy warzyw pradawnych. Marka kucmerkę wieki temu z upraw wyparł ziemniak, dlatego dzisiaj nie mamy możliwości kupienia mączystych korzeni w sklepie czy na targu. Jedyną opcją jest samodzielna uprawa.

Marek kucmerkaMarek kucmerka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sunny Celeste, imageBROKER

Marek kucmerka, zwany również cukrowymi korzonkami, to pradawne polskie warzywo, które przez wieki cieszyło się popularnością. Nie jest to ani marchew, ani pasternak, ani ziemniak, ale przez wieki towarzyszył mniejszym i większym ucztom. Choć obecnie nie znajdziemy go w sklepach, można wyhodować go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Marek kucmerka - co to za warzywo?

Marek kucmerka należy do pradawnych warzyw, takich jak pasternak, łopian i dzika marchew. Wiele źródeł wskazuje na to, że pochodzi z Chin, a w Europie pojawił się ok. X wieku (ale niektóre źródła uznają za prawdopodobne, że był uprawiany już przez starożytnych Rzymian). Pierwsza polska nazwa rośliny - krucmorka - pojawiła się pod koniec XIV wieku, aczasem powstały inne warianty polskich nazw marka kucmerki: korzenie cukrowe, kucmerka, kucmorka, kucmerka swoyska, marek cukrowy korzeń, cruczmorka, slodiczka. W XVI wieku ziemniak, który dawał większy plon i był łatwiejszy w uprawie, wyparł marka kucmerkę z pól uprawnych.

Marek kucmerka wytwarza podziemne bulwy korzeniowe o słodkim smaku i orzechowym aromacie, które były popularne zwłaszcza w Europie Zachodniej i Środkowej. Obecnie roślina ta rzadko występuje dziko, ale można ją uprawiać w ogrodzie lub doniczce.

Właściwości zdrowotne marka kucmerki

Marek kucmerka ma wiele zdrowotnych właściwości, ponieważ zawiera m.in. flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antyoksydacyjnie. Jego bulwy są bogate w węglowodany, białko, witaminy i składniki mineralne. W medycynie ludowej wykorzystywano marka kucmerkę do leczenia chorób układu pokarmowego, oddechowego, moczowego i nerwowego. Posiada również działanie adaptogenne, co pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem i zwiększa odporność.

Walory kulinarne marka kucmerki

Bulwy marka kucmerki można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, duszeniu, pieczeniu, czy smażeniu. Mogą stanowić dodatek do zup lub purée. Co ciekawe, prażone bulwy były kiedyś używane jako zamiennik kawy. W XVIII wieku popularne było także fermentowanie wywaru z korzeni z wykorzystaniem drożdży do produkcji napoju alkoholowego.

Marek kucmerka był wykorzystywany w kuchni niemieckiej i angielskiej w XVI wieku, a w Polsce korzenie te jadano co najmniej od czasów Jagiellonów, np. jako danie postne, i podawano z ryżem i rodzynkami. Do końca XVII wieku marek kucmerka był bardziej lubiany w polskiej kuchni niż marchew.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione