Zapomniany zamiennik ziemniaków. W sklepie niestety go nie znajdziesz

Marek kucmerka
Marek kucmerka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sunny Celeste, imageBROKER

05.10.2024 06:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mało osób miało przyjemność skosztować słodkich korzeni marka kucmerki. Należy on, obok pasternaku czy dzikiej marchwi, do grupy warzyw pradawnych. Marka kucmerkę wieki temu z upraw wyparł ziemniak, dlatego dzisiaj nie mamy możliwości kupienia mączystych korzeni w sklepie czy na targu. Jedyną opcją jest samodzielna uprawa.

Marek kucmerka, zwany również cukrowymi korzonkami, to pradawne polskie warzywo, które przez wieki cieszyło się popularnością. Nie jest to ani marchew, ani pasternak, ani ziemniak, ale przez wieki towarzyszył mniejszym i większym ucztom. Choć obecnie nie znajdziemy go w sklepach, można wyhodować go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marek kucmerka - co to za warzywo?

Marek kucmerka należy do pradawnych warzyw, takich jak pasternak, łopian i dzika marchew. Wiele źródeł wskazuje na to, że pochodzi z Chin, a w Europie pojawił się ok. X wieku (ale niektóre źródła uznają za prawdopodobne, że był uprawiany już przez starożytnych Rzymian). Pierwsza polska nazwa rośliny - krucmorka - pojawiła się pod koniec XIV wieku, aczasem powstały inne warianty polskich nazw marka kucmerki: korzenie cukrowe, kucmerka, kucmorka, kucmerka swoyska, marek cukrowy korzeń, cruczmorka, slodiczka. W XVI wieku ziemniak, który dawał większy plon i był łatwiejszy w uprawie, wyparł marka kucmerkę z pól uprawnych.

Marek kucmerka wytwarza podziemne bulwy korzeniowe o słodkim smaku i orzechowym aromacie, które były popularne zwłaszcza w Europie Zachodniej i Środkowej. Obecnie roślina ta rzadko występuje dziko, ale można ją uprawiać w ogrodzie lub doniczce.

Właściwości zdrowotne marka kucmerki

Marek kucmerka ma wiele zdrowotnych właściwości, ponieważ zawiera m.in. flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antyoksydacyjnie. Jego bulwy są bogate w węglowodany, białko, witaminy i składniki mineralne. W medycynie ludowej wykorzystywano marka kucmerkę do leczenia chorób układu pokarmowego, oddechowego, moczowego i nerwowego. Posiada również działanie adaptogenne, co pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem i zwiększa odporność.

Walory kulinarne marka kucmerki

Bulwy marka kucmerki można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, duszeniu, pieczeniu, czy smażeniu. Mogą stanowić dodatek do zup lub purée. Co ciekawe, prażone bulwy były kiedyś używane jako zamiennik kawy. W XVIII wieku popularne było także fermentowanie wywaru z korzeni z wykorzystaniem drożdży do produkcji napoju alkoholowego.

Marek kucmerka był wykorzystywany w kuchni niemieckiej i angielskiej w XVI wieku, a w Polsce korzenie te jadano co najmniej od czasów Jagiellonów, np. jako danie postne, i podawano z ryżem i rodzynkami. Do końca XVII wieku marek kucmerka był bardziej lubiany w polskiej kuchni niż marchew.