WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Zapomniany zamiennik ziemniaków. W sklepie niestety go nie znajdziesz

Mało osób miało przyjemność skosztować słodkich korzeni marka kucmerki. Należy on, obok pasternaku czy dzikiej marchwi, do grupy warzyw pradawnych. Marka kucmerkę wieki temu z upraw wyparł ziemniak, dlatego dzisiaj nie mamy możliwości kupienia mączystych korzeni w sklepie czy na targu. Jedyną opcją jest samodzielna uprawa.

Marek kucmerkaMarek kucmerka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sunny Celeste, imageBROKER

Marek kucmerka, zwany również cukrowymi korzonkami, to pradawne polskie warzywo, które przez wieki cieszyło się popularnością. Nie jest to ani marchew, ani pasternak, ani ziemniak, ale przez wieki towarzyszył mniejszym i większym ucztom. Choć obecnie nie znajdziemy go w sklepach, można wyhodować go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Marek kucmerka - co to za warzywo?

Marek kucmerka należy do pradawnych warzyw, takich jak pasternak, łopian i dzika marchew. Wiele źródeł wskazuje na to, że pochodzi z Chin, a w Europie pojawił się ok. X wieku (ale niektóre źródła uznają za prawdopodobne, że był uprawiany już przez starożytnych Rzymian). Pierwsza polska nazwa rośliny - krucmorka - pojawiła się pod koniec XIV wieku, aczasem powstały inne warianty polskich nazw marka kucmerki: korzenie cukrowe, kucmerka, kucmorka, kucmerka swoyska, marek cukrowy korzeń, cruczmorka, slodiczka. W XVI wieku ziemniak, który dawał większy plon i był łatwiejszy w uprawie, wyparł marka kucmerkę z pól uprawnych.

Marek kucmerka wytwarza podziemne bulwy korzeniowe o słodkim smaku i orzechowym aromacie, które były popularne zwłaszcza w Europie Zachodniej i Środkowej. Obecnie roślina ta rzadko występuje dziko, ale można ją uprawiać w ogrodzie lub doniczce.

Właściwości zdrowotne marka kucmerki

Marek kucmerka ma wiele zdrowotnych właściwości, ponieważ zawiera m.in. flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antyoksydacyjnie. Jego bulwy są bogate w węglowodany, białko, witaminy i składniki mineralne. W medycynie ludowej wykorzystywano marka kucmerkę do leczenia chorób układu pokarmowego, oddechowego, moczowego i nerwowego. Posiada również działanie adaptogenne, co pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem i zwiększa odporność.

Walory kulinarne marka kucmerki

Bulwy marka kucmerki można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, duszeniu, pieczeniu, czy smażeniu. Mogą stanowić dodatek do zup lub purée. Co ciekawe, prażone bulwy były kiedyś używane jako zamiennik kawy. W XVIII wieku popularne było także fermentowanie wywaru z korzeni z wykorzystaniem drożdży do produkcji napoju alkoholowego.

Marek kucmerka był wykorzystywany w kuchni niemieckiej i angielskiej w XVI wieku, a w Polsce korzenie te jadano co najmniej od czasów Jagiellonów, np. jako danie postne, i podawano z ryżem i rodzynkami. Do końca XVII wieku marek kucmerka był bardziej lubiany w polskiej kuchni niż marchew.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟