Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Chociaż zielone listki o karbowanych brzegach kuszą w sklepach i na straganach, niewiele osób je kupuje. To dlatego, że nie są łatwe w obróbce. Ale gdy już wiesz, jak je przygotować, na stałe zostają w twojej diecie. Są lepsze na niedobór żelaza niż szpinak.
Liczby nie kłamią – surowy jarmuż zawiera nawet dwa razy mniej żelaza niż szpinak. Jednak pierwiastek z karbowanych liści jest o wiele lepiej przyswajany przez organizm ze względu na bogactwo witaminy C. Dodatkowo w szpinaku znajduje się dużo kwasu szczawiowego, który wiąże żelazo i utrudnia jego wchłanianie. Jednak, żeby przekonać się do jarmużu w kuchni, trzeba uciec się do pewnego sprytnego myku.
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki
Jarmuż do sałatki miękki jak liście sałaty
Jeśli tego nie zrobisz, w sałatce z jarmużem będzie wyczuwalna goryczka. Odpowiadają za nią znajdujące się w liściach związki siarkowe, które wykazują silne działanie antynowotworowe. Pytanie nasuwa się samo – jak poprawić smak jarmużu, zachowując jego prozdrowotne działanie? Wszystko zależy od sposobu obróbki. Żeby jarmuż w sałatce był miękki i pozbawiony gorzkiego posmaku, pozbaw liście twardych łodyg i nerwów. Następnie przełóż je do miski, oprósz odrobiną soli i skrop sokiem z cytryny. Masuj je dłońmi przez ok. 2–3 minuty – wtedy zmiękną i nabiorą lepszego smaku.
Blanszowanie przed dalszą obróbką
Chociaż długie gotowanie pozbawia liście części substancji aktywnych, jarmuż doskonale smakuje jako dodatek do puree, w sosach śmietanowych, daniach typu stir-fry i zupach kremach. Jednak przed wrzuceniem do garnka lub na patelnię, warto go zblanszować – liście pozbawione twardych części wrzuć na 2–3 minuty do wrzątku, a następnie przelej zimną wodą. Możesz poprzestać na tym etapie albo zdecydować się na duszenie bądź pieczenie jarmużu. Jeśli chcesz wykorzystać liście w późniejszym czasie, po osuszeniu możesz je zamrozić.
Pomysły na dania i koktajle z jarmużem
Jarmuż świetnie sprawdza się w sosach i farszach – podobnie jak szpinak dobrze się komponuje z cebulą, czosnkiem, śmietaną i serem fetą. Jednak zachęcam do spożywania go również na surowo – po wymasowaniu z solą i sokiem z cytryny jest tak pyszny, że nawet dzieciaki zjadają go ze smakiem. Świeże liście (lub po zblanszowaniu) możesz wykorzystać do koktajli śniadaniowych lub gęstych smoothie, które można podawać z owocami i orzechami jako alternatywę dla owsianki.