Przed wiekami był powszechnie używany w Polsce. Dziś mało kto go zna

Choć bez czarnego pieprzu nie wyobrażamy sobie doprawiania dań, o jego bliskim kuzynie praktycznie całkowicie zapomnieliśmy. Pieprz długi nazywany też bengalskim kiedyś był bardzo popularny i zdecydowanie warto do niego wrócić. Podpowiadamy, jak go stosować.

Warto znać ten rodzaj pieprzuWarto znać ten rodzaj pieprzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Antonio Gravante

Pieprz bengalski, znany także jako pieprz długi czy pippali, od wieków jest ceniony za swoje unikalne walory smakowe i lecznicze. Ta przyprawa, chociaż dziś mniej popularna, była znana już od setek lat. Charakteryzuje się ona nie tylko ostrą nutą, ale także subtelną słodyczą o korzennym aromacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Spokrewniony z pieprzem czarnym

Pieprz długi pochodzi z tropikalnych regionów południowo-wschodniej Azji. Jest blisko spokrewniony z dobrze znanym pieprzem czarnym, ale jego owoce mają wydłużony kształt i mierzą od 5 do 8 centymetrów długości. Owoce pieprzu długiego zbiera się zielone, a następnie suszy na słońcu, co nadaje im czarną barwę i kształt przypominający szyszki. Już w starożytnych czasach Rzymianie i Egipcjanie cenili tę przyprawę, którą kupcy przywozili z Azji. Przez wieki pieprz bengalski był nie tylko popularnym dodatkiem kulinarnym, ale służył również jako surowiec leczniczy.

Ma dobry wpływ na trawienie

Obecnie pieprz bengalski wzbudza na nowo zainteresowanie ze względu na swoje walory. Ajurweda, starożytny system medycyny z Indii, zalecała go jako zioło o działaniu odmładzającym, rozgrzewającym oraz odżywczym, wpływające pozytywnie na układ pokarmowy i oddechowy. Przypisuje mu się właściwości poprawiające trawienie i łagodzące objawy astmy.

Związki zawarte w pieprzu bengalskim, takie jak piperyna i piperlongumina, mają istotne właściwości zdrowotne. Piperyna wspomaga przyswajanie witamin i poprawia metabolizm tłuszczów, a piperlongumina działa przeciwbólowo i może hamować rozwój komórek nowotworowych.

Nadaje się do deserów

Pieprz ten jest również bogaty w olejki eteryczne i flawonoidy, wykazując działanie antyoksydacyjne. Wzmacnia odporność, pomoże poprawić pamięć oraz funkcje poznawcze. Jego wyjątkowy smak i zapach, łączący ostrość z nutami cynamonu i kardamonu, sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw i napojów.

Poleca się dodawanie pieprzu bengalskiego do zup, sosów czy mięs. Warto również eksperymentować z jego użyciem w deserach i napojach, jak gorąca czekolada czy herbata z imbirem, czyniąc je nie tylko smacznymi, ale i zdrowotnie korzystnymi.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce