Przepis ma ponad sto lat. Rozgrzewająca i aksamitna zupa na niedzielnym rosole

Wraz z jesienią do naszych kuchni powróciły pożywne i rozgrzewające zupy. Wśród nich nie może zabraknąć dzisiejszej kulinarnej perełki. Będzie się działo!

Zupa cytrynowaZupa cytrynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marzena Pęcak

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, zrobiło się zimno, wietrznie i pochmurno. I choć nie są to zbyt sprzyjające warunki atmosferyczne, doskonale wiem, co w mgnieniu oka może poprawić ci humor

Co powiesz na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę w ciekawym wydaniu? A jeśli dorzucę info, że zrobisz ją z wczorajszego rosołu, a co za tym idzie, nic się w kuchni nie zmarnuje, myślę, że nie muszę dodawać nic więcej. Prawda, że już jesteś na tak?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Sprawdzona receptura ma już ponad sto lat

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejszy pomysł na genialną zupę, pochodzi z 1900 roku. Tym samym jeszcze dziś możesz sprawdzić, czym zajadano się ponad sto lat temu. Będzie to swego rodzaju wycieczka do przeszłości bez wehikułu czasu. Takie atrakcje tylko w Pysznościach!

Nie trzymam cię dłużej w niepewności i w końcu wyjawię, o jaką zupę w ogóle chodzi. Otóż dziś podpowiem ci, jak zrobić genialną zupę cytrynową. Będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze świetnie smakuje
Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze świetnie smakuje © Adobe Stock | minadezhda

Jak zrobić zupę cytrynową krok po kroku?

Przygotowanie dzisiejszej zupy jest mega proste. Co więcej, nie potrzebujesz wcale trudno dostępnych lub skomplikowanych składników. Prawdopodobnie wszystkie potrzebne produkty masz już w swojej kuchni, możemy więc przechodzić do sedna sprawy!

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 1 litr bulionu z rosołu,
  • 2-3 żółtka,
  • 200 ml śmietanki do zabielenia,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przecedzenia bulionu z rosołu. 
  2. Następnie podgrzej go lekko.
  3. W międzyczasie zroluj pod ręką cytrynę, aby wydobyć z niej jak najwięcej soków.  
  4. Kiedy bulion będzie już wystarczająco ciepły, dodaj do garnka żółtka, śmietankę oraz sok z cytryny. Możesz wcześniej połączyć te składniki w osobnej miseczce i zacząć dodawać je powoli do gotującego się wywaru. To również dobry moment, aby zupę doprawić solą i pieprzem.
  5. Zawartość garnka dobrze wymieszaj, aby zgromadzone w środku składniki stworzyły idealną kombinację. Smacznego!

W trakcie gotowania zupa powinna zgęstnieć. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z grzankami, chrupiącą bagietką czy mini ptysiami. Możesz również podawać ją z ryżem, makaronem, a nawet kawałkami wcześniej ugotowanego mięsa. W każdej postaci będzie genialnym posiłkiem dla całej rodziny. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej