WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Przepis ma ponad sto lat. Rozgrzewająca i aksamitna zupa na niedzielnym rosole

Wraz z jesienią do naszych kuchni powróciły pożywne i rozgrzewające zupy. Wśród nich nie może zabraknąć dzisiejszej kulinarnej perełki. Będzie się działo!

Zupa cytrynowaZupa cytrynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marzena Pęcak

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, zrobiło się zimno, wietrznie i pochmurno. I choć nie są to zbyt sprzyjające warunki atmosferyczne, doskonale wiem, co w mgnieniu oka może poprawić ci humor

Co powiesz na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę w ciekawym wydaniu? A jeśli dorzucę info, że zrobisz ją z wczorajszego rosołu, a co za tym idzie, nic się w kuchni nie zmarnuje, myślę, że nie muszę dodawać nic więcej. Prawda, że już jesteś na tak?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Sprawdzona receptura ma już ponad sto lat

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejszy pomysł na genialną zupę, pochodzi z 1900 roku. Tym samym jeszcze dziś możesz sprawdzić, czym zajadano się ponad sto lat temu. Będzie to swego rodzaju wycieczka do przeszłości bez wehikułu czasu. Takie atrakcje tylko w Pysznościach!

Nie trzymam cię dłużej w niepewności i w końcu wyjawię, o jaką zupę w ogóle chodzi. Otóż dziś podpowiem ci, jak zrobić genialną zupę cytrynową. Będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze świetnie smakuje
Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze świetnie smakuje © Adobe Stock | minadezhda

Jak zrobić zupę cytrynową krok po kroku?

Przygotowanie dzisiejszej zupy jest mega proste. Co więcej, nie potrzebujesz wcale trudno dostępnych lub skomplikowanych składników. Prawdopodobnie wszystkie potrzebne produkty masz już w swojej kuchni, możemy więc przechodzić do sedna sprawy!

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 1 litr bulionu z rosołu,
  • 2-3 żółtka,
  • 200 ml śmietanki do zabielenia,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przecedzenia bulionu z rosołu. 
  2. Następnie podgrzej go lekko.
  3. W międzyczasie zroluj pod ręką cytrynę, aby wydobyć z niej jak najwięcej soków.  
  4. Kiedy bulion będzie już wystarczająco ciepły, dodaj do garnka żółtka, śmietankę oraz sok z cytryny. Możesz wcześniej połączyć te składniki w osobnej miseczce i zacząć dodawać je powoli do gotującego się wywaru. To również dobry moment, aby zupę doprawić solą i pieprzem.
  5. Zawartość garnka dobrze wymieszaj, aby zgromadzone w środku składniki stworzyły idealną kombinację. Smacznego!

W trakcie gotowania zupa powinna zgęstnieć. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z grzankami, chrupiącą bagietką czy mini ptysiami. Możesz również podawać ją z ryżem, makaronem, a nawet kawałkami wcześniej ugotowanego mięsa. W każdej postaci będzie genialnym posiłkiem dla całej rodziny. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇