Domowy makaron z zielonym pesto. Przepis na szybki i prosty obiad

Zielone pesto to jeden z najprostszych i najpyszniejszych sosów do makaronu. Proste połączenie bazylii, oliwy, czosnku i piniowych orzeszków zjednało sobie fanów na całym świecie. We Włoszech przygotowano je już od średniowiecza! Zobacz przepis na domowy makaron z zielonym pesto.

Jak zrobić zielone pesto w domu?

Znane nam dzisiaj Pesto alla genovese pochodzi z XIX wieku, z książki kucharskiej autorstwa Emanuele Rossi i piastuje we włoskiej kuchni naprawdę ważne stanowisko. Jest nie tylko dodatkiem do makaronu, ale też pojawia się w kanapkach, roladkach z kurczaka, a nawet sałatkach.

Jak zrobić zielone pesto? Pesto to świetny patent na błyskawiczny obiad- wystarczy połączyć sos z ugotowanym makaronem i gotowe! Smakuje świetnie na zimno, więc taki obiad możesz zabrać do pracy nawet jeśli nie masz możliwości podgrzania.

Przepis na domowy makaron z zielonym pesto

Idealnym uzupełnieniem domowego pesto jest makaron. Nasze babcie robiły go co niedzielę do obiadu, jednak powoli ten zwyczaj zanika. Sklepowe półki aż uginają się od różnych rodzajów makaronu. Jeśli jednak dysponujesz wolną chwilą, to warto przygotować go w swoim domu. Jest to banalnie proste, a do samego przygotowania nie potrzebujesz praktycznie żadnych specjalistycznych sprzętów.

Zobacz, jak zrobić domowy makaron z zielonym pesto. Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Zobacz również: Kremowy makaron z kiełbaską i pomidorami z jednego garnka


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×