PrzepisDania główneBarszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński
Pyszności
10.11.2020 17:00, aktualizacja: 15.11.2020 11:56

Tym razem mamy dla Ciebie genialny barszcz ukraiński, który skutecznie rozgrzeje nawet w największe mrozy. Tego nie możesz przegapić!

Składniki:

Wywar

  1. 700-800 g żeberka wieprzowe
  2. 2 l woda
  3. 2 łyżki sól
  4. 2-3 szt. marchewki
  5. 1 szt. seler korzeniowy
  6. 2 szt. korzeń pietruszki
  7. 1 szt. cebula
  8. 1 pęczek natka pietruszki
  9. 3-4 szt. liście lurowe
  10. 5-6 szt. ziele angielskie;

Pozostałe składniki

  1. 4 szt. buraki czerwone
  2. 2 łyżki ocet
  3. 2 łyżki cukier
  4. 1/2 szkl. woda
  5. 3 łyżki masło
  6. 1 szt. cebula
  7. 2-3 szt. marchewki
  8. 4-5 szt. ziemniaki
  9. 1/4 szt. kapusta włoska
  10. 1 łyżka przecier pomidorowy
  11. 300 g biała fasola ugotowana
  12. 2 łyżki suszony majeranek

Do zagęszczenia zupy

  1. 2 łyżki mąka pałnoziarnista
  2. 150 g śmietana 22%
  3. 1/2 szkl. gotowej zupy

Sposób przygotowania:

1. Żeberka gotuj w osolonej wodzie minimum przez godzinę.

Obraz

2. W międzyczasie podziel w robocie kuchennym czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś przez 15-20 minut.

Obraz

3. Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść cebulę. Po chwili dodaj warzywa i duś przez 15-20 minut.

Obraz

4. Do gotującego się wywaru dodaj marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Obraz

5. Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, marchewki, białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek.

Obraz

6. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30-40 minut.

Gotowanie barszczu ukraińskiego - Pyszności
Gotowanie barszczu ukraińskiego - Pyszności

7. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę oraz mąkę, zagotuj całość i to wszystko.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także