PrzepisPrzekąskiBułeczki zajączki z farszem

Bułeczki zajączki z farszem

Bułeczki zajączki z farszem
Pyszności
01.03.2021 08:00, aktualizacja: 20.09.2023 15:13

W tym roku na wielkanocnym stole będą królować bułeczki zajączki z genialnym farszem. Wyglądają i smakują obłędnie! Tego przepisu nie możesz przegapić 😍

Nasze zajączki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 1 szt. filet z kurczaka
  2. 200 g pieczarki
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 szt. marchewka
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
  7. 1 łyżka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz
  9. 4 łyżki olej roślinny
  10. 100 ml bulion warzywny

Ciasto drożdżowe

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 150 ml mleko ciepłe
  4. 40 g masło
  5. 2 szt. jajko jedno do posmarowania zajączków
  6. 1 łyżka cukier
  7. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Następnie zrób farsz. W tym celu umieść w Ovi: marchewkę, cebulę, pieczarki, filet z kurczaka, olej roślinny, sól oraz pieprz. Po czym piecz przez 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

2. Do upieczonych warzyw dodaj: bulion warzywny, czosnek oraz gałkę muszkatołową. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką masę.

Obraz

3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki. Następnie na każdym elemencie umieść porcję farszu i zwiń do środka wystające elementy.

Obraz

4. Z ciasta uformuj kształt jak na zdjęciu poniżej. Teraz odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.

Obraz

5. Po tym czasie przy pomocy nożyczek zrób zajączkom uszy. Nie zapomnij również o oczkach, które przygotujesz przy pomocy grubszego patyczka.

Obraz

6. Tak przygotowane zajączki umieść w Ovi i posmaruj je jajkiem. Piecz je przez 10-12 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowe zajączki możesz ułożyć na liściu sałaty. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także