Jeżeli masz ochotę na niezwykły deser, to koniecznie wypróbuj tych pysznych cytrynowych sufletów!

Klasyczny suflet to danie z żółtek i ubitych białek z dodatkiem owoców, a nawet warzyw. Podaje się go na ciepło.

Dzisiaj poznasz przepis na mini cytrynowe suflety, podawane w cytrynie. Są bardzo lekkie i smaczne, a przecież nie ma nic lepszego niż delikatny i wyśmienity smak deseru.

Muszę przyznać, że efekt naprawdę robi wrażenie! Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Jeżeli masz ochotę na niezwykły deser, to koniecznie wypróbuj tych pysznych cytrynowych sufletów!7
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Jeżeli masz ochotę na niezwykły deser, to koniecznie wypróbuj tych pysznych cytrynowych sufletów!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje sufletów

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij końcówkę każdej cytryny tak, aby mogła stać i aby miała dno.
    Odetnij końcówkę każdej cytryny tak, aby mogła stać i aby miała dno.
  2. Następnie odetnij drugą część cytryny.
    Następnie odetnij drugą część cytryny.
  3. Wydrąż każdą cytrynę. Rób to nad sitkiem, tak abyś zachował cały sok z cytryn. Pamiętaj jednak, że dna cytryn muszą zostać nienaruszone.
    Wydrąż każdą cytrynę. Rób to nad sitkiem, tak abyś zachował cały sok z cytryn. Pamiętaj jednak, że dna cytryn muszą zostać nienaruszone.
  4. Do miski włóż żółtka, mąkę, cukier puder i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż żółtka, mąkę, cukier puder i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do garnka wlej wodę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Na garnek połóż miskę z miksturą z żółtek i trzymaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Cały czas mieszaj. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
    Do garnka wlej wodę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Na garnek połóż miskę z miksturą z żółtek i trzymaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Cały czas mieszaj. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
  6. Do miski włóż białka i cukier. Ubij mikserem na sztywną pianę.
    Do miski włóż białka i cukier. Ubij mikserem na sztywną pianę.
  7. Do żółtek dodaj 1/3 ilości ubitych białek i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i ponownie wymieszaj.
    Do żółtek dodaj 1/3 ilości ubitych białek i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i ponownie wymieszaj.
  8. Za pomocą łyżki nałóż przygotowaną masę do cytryn.
    Za pomocą łyżki nałóż przygotowaną masę do cytryn.
  9. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 15 minut.
  10. Po 15 minutach wyjmij gotowe suflety.
    Po 15 minutach wyjmij gotowe suflety.
  11. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×