Jeżeli masz ochotę na niezwykły deser, to koniecznie wypróbuj tych pysznych cytrynowych sufletów!

Klasyczny suflet to danie z żółtek i ubitych białek z dodatkiem owoców, a nawet warzyw. Podaje się go na ciepło.



Dzisiaj poznasz przepis na mini cytrynowe suflety, podawane w cytrynie. Są bardzo lekkie i smaczne, a przecież nie ma nic lepszego niż delikatny i wyśmienity smak deseru.
Muszę przyznać, że efekt naprawdę robi wrażenie! Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sposób przygotowania:
- Odetnij końcówkę każdej cytryny tak, aby mogła stać i aby miała dno.
- Następnie odetnij drugą część cytryny.
- Wydrąż każdą cytrynę. Rób to nad sitkiem, tak abyś zachował cały sok z cytryn. Pamiętaj jednak, że dna cytryn muszą zostać nienaruszone.
- Do miski włóż żółtka, mąkę, cukier puder i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj.
- Do garnka wlej wodę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Na garnek połóż miskę z miksturą z żółtek i trzymaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Cały czas mieszaj. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
- Do miski włóż białka i cukier. Ubij mikserem na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj 1/3 ilości ubitych białek i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i ponownie wymieszaj.
- Za pomocą łyżki nałóż przygotowaną masę do cytryn.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij gotowe suflety.
- Smacznego!
Komentarze