Kakaowy tort na piwie

Kakaowy tort na piwie to nasza najnowsza kombincja, która stała się prawdziwym hitem. Ślinka cieknie od samego patrzenia ??



Forma w naszym przepisiem ma 20 cm średnicy.
Zobacz także: Mini serniczki na zimno z mango
Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 1 szkl. piwo ciemne
- 250 g mąka pszenna
- 70 g kakao
- 1,5 szkl. cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
- 150 g gęsty jogurt naturalny
- 3 szt. jajka
- 1 szczypta sól
- 1/2 szkl. olej
Masa
- 40 ml irish cream
- 400 g masło miękkie
- 600 g cukier puder


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptów. W tym celu połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól.
- Czas na mokre skałdniki, a mianowicie: jajka, olej i jogurt.
- Po uzyskaniu jednolitej mieszanki, zacznij dodawać stopniowo piwo.
- Czas połączyć mokre i suche składniki. Podziel mieszankę na dwie formy i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę, którą wypełnisz i udekorujesz ciasto. Przy pomocy miksera połącz miękkie masło, cukier puder i irish cream.
- Na ostudzonym biszkopcie ułóż część masy. Następnie przełóż drugim biszkoptem. Masę rozprowadź również dookoła ciasta, jak i na wierzchu (tworząc np. wzorek).
- I gotowe!
Komentarze