Kiełbaski śląskie zapiekane w cieście francuskim

Poniżej prezentujemy prosty przepis na kiełbaski śląskie zapiekane w cieście francuskim.
Składniki:
Porcje- 1 szt. cebula
- 6 szt. kiełbaski śląskie
- 200 g mozzarella pokrojona w plastry
- 1 arkusz ciasto francuskie
- 1 szt. jajko rozmieszane/ do posmarowania
- ketchup
- musztarda
Sposób przygotowania:
- Cebulę podziel na krążki i usmaż.
- Kiełbaskę przekrój na pół, a następnie włóż do środka kawałki mozzarelli.
- Ciasto francuskie przekrój na dwie części. Jedną z nich ponacinaj tak jak na zdjęciu.
- Co drugi pasek przełóż na lewą stronę.
- Na cieście przy nacięciu umieść kiełbaskę (lub jeśli wolisz parówkę).
- Zawiń paski z lewej strony na prawą.
- Przenieś pozostałe paski z prawej strony na lewą (jak na zdjęciu).
- Powtarzaj tę czynność z kolejnymi kiełbaskami.
- Na drugim kawałku ciasta francuskiego umieść usmażone wcześniej krążki cebuli.
- Na cebuli połóż ciasto z kiełbaskami.
- Dolne ciasto połącz z górnym zawijając boki.
- Ciasto nasmaruj rozmieszanym jajkiem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego na 210 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika możesz podawać z ketchupem i musztardą.
Komentarze