Kolorowa warzywna lasagne

Kolorowa warzywna lasagne z sezonowych warzyw to „must have” ostatnich dni. Takiej kombinacji smakowej nie możesz po prostu przegapić 😍



Kolorowe warstwy do naszej lasagne przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Zakręcona zapiekanka warzywna
Składniki:
PorcjeWarstwa czerwona
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 400 g botwinka
- 100 g ser feta
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka pieprz
- 100 g orzechy włoskie
- 1 łyżka oregano
Warstwa Zielona
Warstwa pomarańczowa
- 400 g marchewka ugotowana
- 1/2 szkl. migdały krojone
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka słodka papryka
- 1,5 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Pozostałe składniki
- 12 szt. makaron lasagne
- 400 ml sos beszamelowy
- 200 g ser żółty tarty


Sposób przygotowania:
- Aby przygotować pierwszą warstwę do naszej lasagne, połącz w robocie kuchennym: podsmażoną botwinkę, fetę, orzechy włoskie, czosnek, oregano, sól oraz pieprz.
- Czas na drugą mieszankę. Tym razem zmiksuj ze sobą: ugotowaną marchewkę, migdały krojone, czosnek, słodką paprykę, sól oraz pieprz.
- I na koniec miks z zielonym groszkiem. W robocie kuchennym umieść tym razem: groszek, pestki dyni, czosnek, sól, pieprz i szpinak.
- Na spodzie formy do pieczenia rozprowadź pierwszą warstwę sosu beszamel. Następnie ułóż nieugotowany makaron.
- Teraz dodaj kolejno: czerwoną warstwę, sos beszamel, makaron, zieloną mieszankę...
- ...sos beszamel, makaron, pomarańczową warstwę, sos beszamel, makaron, sos...
- ...oraz żółty ser. Tak przygotowaną lasagne wstaw do piekarnika na 30-40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze