Kukurydziana zupa krem idealna na grudniowe wieczory

Kukurydziana zupa krem to idealna kombinacja smakowa na grudniowe wieczory. Nie tylko jest genialna w smaku, ale też skutecznie nas rozgrzeje. A jak wiadomo w mroźnych miesiącach takie dania są na wagę złota!
Zobacz także: Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem
Składniki:
Porcje- 3 łyżki masło
- 1 szt. cebula
- 2-3 szt. zielone papryczki pepperoni
- 4-5 szt. ząbki czosnku
- 3 łyżki mąka kukurydziana
- 1 łyżka kmin rzymski mielony
- 1 łyżeczka chili mielone
- 500 ml bulion drobiowy
- 450 g kukurydza z puszki
- 250 ml śmietanka 18%
- 2 łyżki syrop klonowy
- szynka parmeńska do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W garnku, na roztopionym maśle połącz ze sobą cebulę oraz papryczki pepperoni.
- Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, kmin rzymski, chili, pieprz czarny i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Nie zapomnij dodać również: bulionu drobiowego, kukurydzy, śmietanki i syropu klonowego.
- Zagotuj całość.
- Gotową mieszankę zblenduj.
- Kukurydzianą zupę krem możesz podawać z chipsami z szynki parmeńskiej oraz papryczkami pepperoni. Smacznego!
Komentarze