Aromatyczny łosoś z czosnkiem i brokułami

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Jest źródłem wielu witamin, a także wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. To idealna ryba dla osób dbających o swoje zdrowie oraz linię.



W tym artykule pokaże ci świetny przepis na łososia – pieczony łosoś z czosnkiem i brokułami. To danie jest po prostu przepyszne, a jego zapach zwali cię z nóg.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 kg brokuł podzielony na różyczki
- 6 ząbków czosnek
- 60 ml oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnek wycisnięty
- oregano
- pieprz
- sól
- 800 g filet z łososia
- 170 ml białe wino
Sposób przygotowania:
- Rozsyp różyczki brokułów w naczyniu żaroodpornym, a następnie rozłóż na nich 6 ząbków czosnku.
- Do miseczki włóż oliwę z oliwek, 4 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki oregano, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj.
- Polej brokuły 3 łyżkami przygotowanej mieszanki, a następnie włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.
- Do pozostałej mieszanki oliwy z przyprawami dodaj białe wino i wymieszaj.
- Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przemieszaj brokuły. Następnie połóż na nich filety łososia i polej je z wierzchu mieszanką z oliwy z oliwek i wina.
- Posyp łososia oregano, solą i pieprzem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 17 5 stopni C i piecz przez 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
- Smacznego!
Komentarze