Makaron z czerwonym pesto

Ten makaron przygotujecie błyskawicznie i bez większych problemów 🙂 Co więcej, jego smak jest po prostu wyjątkowy. Takie połączenia lubimy najbardziej, a Wy?
Składniki:
Porcje- 100 g suszone pomidory odsączone
- 75 g orzeszki pini
- 6 łyżek parmezan
- 1 łyżeczka sól morska
- 2 ząbki czosnek
- 1 garść bazylia
- 50-100 ml oliwa z oliwek
- 400 g makaron tagliatelle ugotowany
- 100 g boczek podsmażony i pokrojony w kostkę
- 16 szt. pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni upraż orzeszki. W blenderze połącz suszone pomidory, orzeszki, parmezan (2 łyżki), sól morską i czosnek.
- Dodaj bazylię i zmiksuj wszystkie składniki.
- Jako ostatni element dodaj oliwę z oliwek. Ponownie zmiksuj.
- Powstałe pesto przełóż do garnka, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie udekoruj przy pomocy pomidorków koktajlowych, boczku, parmezanu i bazylii.
Komentarze