PrzepisDania główneZapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!

Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!

Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!
Pyszności
17.07.2016 17:00, aktualizacja: 25.05.2017 15:11

Makaron ma bardzo wiele zalet. Szybko się go przyrządza, jest bardzo smaczny, a na dodatek można wykonywać go na setki różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, przepis który za chwilę zobaczysz, na pewno przypadnie ci do gustu. Będzie to zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Brzmi świetnie, prawda?

A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  2. sól
  3. pieprz
  4. 3 ząbki czosnek wyciśnięty
  5. 570 ml rosół
  6. 570 ml śmietana 30%
  7. 400 g makaron penne ugotowany
  8. 400 g parmezan starty
  9. 400 g mozzarella starta
  10. 3 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
2. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
3. Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
4. Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
5. Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
6. Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także