Kategorie Dania

Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!

Makaron ma bardzo wiele zalet. Szybko się go przyrządza, jest bardzo smaczny, a na dodatek można wykonywać go na setki różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, przepis który za chwilę zobaczysz, na pewno przypadnie ci do gustu. Będzie to zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Brzmi świetnie, prawda?

A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
  2. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
    Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
  3. Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
    Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
  4. Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
    Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
  5. Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
    Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
  6. Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
  8. Smacznego!

Zapiekany makaron z serem i kurczakiem w sosie śmietanowym. Mmm... pycha!

Posted by Pyszności on Sunday, July 17, 2016
111353