×

Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!

Makaron ma bardzo wiele zalet. Szybko się go przyrządza, jest bardzo smaczny, a na dodatek można wykonywać go na setki różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, przepis który za chwilę zobaczysz, na pewno przypadnie ci do gustu. Będzie to zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Brzmi świetnie, prawda?

A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
  2. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
    Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
  3. Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
    Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
  4. Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
    Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
  5. Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
    Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
  6. Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
  8. Smacznego!
 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję. Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa? Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również […]

6 zagrań marketingowych, na które wciąż się nabieramy. Jak ich unikać i nie dać się naciągać?

Jakie zagrania marketingowe stosują supermarkety? Jak ich uniknąć i nie dać się nabrać? Odkrywamy tajemnice dużych sklepów! Zagrania marketingowe: Darmowa degustacja Zapewne wielokrotnie natknąłeś się na darmowe degustacje w supermarketach. Od jogurtów, przez przetwory, a nawet po grillowane kiełbaski. Oczywiście, ich celem jest to, żebyś zapoznał się z produktem i chętnie wrzucił do koszyka. Nie […]

Luksusowe delikatesy w Warszawie. Które? Jakie są ceny? Za kg szynki zapłacisz ponad 200 zł

Które delikatesy są najdroższe w Warszawie? Gdzie można zrobić luksusowe zakupy? Najdroższy sklep spożywczy oferuje produkty z najwyższej półki. Jakie są ceny? Gdzie się znajduje? Najdroższe delikatesy w Polsce – jakie ceny, co można kupić? W 2020 w Vitkacu znalazło się miejsce dla prawie 200 marek odzieżowych, uznawanych za luksusowe i skierowanych do najbogatszych. Można […]

Soki Team X trafiły – smaki, skład, cena, gdzie kupić? Sprawdzamy

Team X wypuścił limitowaną serię soków sygnowanych swoim logo. Gdzie je kupić? Dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Jaki mają skład i ile kosztują? Powtórzą sukces Ekipy? Team X – kto to? W 2019 roku z inicjatywy Stuarta Burtona powstał projekt „Team X”. Twórcy internetowi zamieszkali razem w jednym domu. tworząc wspólnie filmiki na Youtube.Skład […]

TikTok otwiera restauracje. Jakie menu? Kiedy? Znane potrawy dostarczą do domu

TikTok to platforma, która coraz bardziej rośnie w siłę. Przyciąga nie tylko młode osoby, ale również starszą widownię. Na fali swojej popularności twórcy aplikacji chcą stworzyć sieć restauracji. Kiedy i z jakim menu? Przepisy z TikToka podbijają świat TikTok to nie tylko konta influencerów, układy taneczne, zwierzaki i szeroko rozumiana komedia. To również mnóstwo prostych […]

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne. Ile marnujemy jedzenia w Polsce? Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas […]

zamknij