Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.

Klopsy to popularne danie, które wykonane jest z mięsa mielonego. Nie jest znane tylko w Polsce, ale także w innych krajach. W naszym kraju jednak, najczęściej podaje się je z ziemniakami.
Można przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj zaprezentuję ci jeden z nich, w moim odczuciu bardzo ciekawy – nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem. Brzmi świetnie!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 225 g serek śmietankowy
- 60 g szpinak usmazony
- 1/2 łyżki czosnek granulowany
- 230 g mozzarella starta
- 200 g mięso mielone
- 60 g pietruszka posiekana
- 1 szt. jajko
- 115 g bułka tarta
- pieprz
- sól
- olej
- 460 g sos marinara
- 230 g makaron ugotowany
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż serek śmietankowy, szpinak, czosnek granulowany i startą mozzarellę. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Do osobnej miski włóż mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. (ilość soli i pieprzu według twojego uznania). Ugnieć wszystko za pomocą widelca, a następnie dobrze wymieszaj.
- Teraz przystąpimy do lepienia klopsików. W tym celu weź ok. 1 garść masy mięsnej i spłaszcz ją na dłoni. Następnie w środku mięsa umieść 1 łyżkę nadzienia szpinakowego i złóż krawędzie masy mięsnej tak, aby uszczelnić farsz. Z pozostałych składników ulep pozostałe klopsiki.
- Rozgrzej olej na patelni. Następnie włóż na nią klopsiki i usmaż je z obydwóch stron. Kiedy będą usmażone, dodaj sos marinara i gotuj przez 15 minut.
- Po 15 minutach zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż ugotowany makaron na talerze i podawaj go z klopsikami i sosem.
- Smacznego!
Komentarze