Kategorie DaniaMakarony

Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.

Klopsy to popularne danie, które wykonane jest z mięsa mielonego. Nie jest znane tylko w Polsce, ale także w innych krajach. W naszym kraju jednak, najczęściej podaje się je z ziemniakami.

Można przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj zaprezentuję ci jeden z nich, w moim odczuciu bardzo ciekawy – nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem. Brzmi świetnie!

Przepis znajdziesz poniżej.

Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż serek śmietankowy, szpinak, czosnek granulowany i startą mozzarellę. Dokładnie wszystko wymieszaj.
    Do miski włóż serek śmietankowy, szpinak, czosnek granulowany i startą mozzarellę. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  2. Do osobnej miski włóż mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. (ilość soli i pieprzu według twojego uznania). Ugnieć wszystko za pomocą widelca, a następnie dobrze wymieszaj.
    Do osobnej miski włóż mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. (ilość soli i pieprzu według twojego uznania). Ugnieć wszystko za pomocą widelca, a następnie dobrze wymieszaj.
  3. Teraz przystąpimy do lepienia klopsików. W tym celu weź ok. 1 garść masy mięsnej i spłaszcz ją na dłoni. Następnie w środku mięsa umieść 1 łyżkę nadzienia szpinakowego i złóż krawędzie masy mięsnej tak, aby uszczelnić farsz. Z pozostałych składników ulep pozostałe klopsiki.
    Teraz przystąpimy do lepienia klopsików. W tym celu weź ok. 1 garść masy mięsnej i spłaszcz ją na dłoni. Następnie w środku mięsa umieść 1 łyżkę nadzienia szpinakowego i złóż krawędzie masy mięsnej tak, aby uszczelnić farsz. Z pozostałych składników ulep pozostałe klopsiki.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Następnie włóż na nią klopsiki i usmaż je z obydwóch stron. Kiedy będą usmażone, dodaj sos marinara i gotuj przez 15 minut.
    Rozgrzej olej na patelni. Następnie włóż na nią klopsiki i usmaż je z obydwóch stron. Kiedy będą usmażone, dodaj sos marinara i gotuj przez 15 minut.
  5. Po 15 minutach zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż ugotowany makaron na talerze i podawaj go z klopsikami i sosem.
    Po 15 minutach zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż ugotowany makaron na talerze i podawaj go z klopsikami i sosem.
  6. Smacznego!
Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.
112175