Paluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym – bardzo smaczna przekąska.

Jeżeli masz ochotę na delikatnie słodką przekąskę i zdecydowanie nie chcesz zjeść batonika lub ciastek, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu.
W tym artykule pokaże ci super prosty przepis na paluszki cynamonowe o bardzo delikatny smaku. Będą idealną przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty, a do tego tak łatwo je wykonać!
Łap więc za składniki i do dzieła! Dokładny przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
Porcje- 225 g ciasto francuskie
- 3 łyżki cukier trzcinowy
- 2 łyżeczki cynamon
- 3 łyżki masło roztopione
Sposób przygotowania:
- Rozwiń ciasto francuskie na stole i wytnij z niego 4 równe prostokąty.
- Za pomocą pędzelka, nasmaruj prostokąty cienką warstwą roztopionego masła.
- Do miski wsyp cynamon oraz cukier trzcinowy. Dobrze wymieszaj.
- Dwa prostokąty z ciasta francuskiego równomiernie posyp cynamonowo-cukrową mieszanką.
- Następnie przykryj je nieposypanymi kawałkami ciasta.
- Pougniataj ciasto palcami. Szczególnie dokładnie zrób to przy jego krawędziach, aby dwa kawałki ciasta francuskiego były ze sobą dobrze złączone.
- Wierzch ciasta ponownie nasmaruj roztopionym masłem.
- Każdy prostokąt przetnij na 4 mniejsze paski. W ten sposób uzyskasz 8 paluszków.
- Każdy paseczek zwiń w spiralę.
- Przełóż paluszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 12-15 minut, aż paluszki będą zarumienione i złociste.
- Każdego paluszka nasmaruj resztą stopionego masła, a następnie rozsyp pozostałość cynamonowo-cukrowej mieszanki na talerzu i namocz w niej paluszki.
- Gotową przekąskę przełóż na talerz. To było bardzo proste, prawda?
Komentarze