Kategorie PrzekąskiSłodkości

Paluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym – bardzo smaczna przekąska.

Jeżeli masz ochotę na delikatnie słodką przekąskę i zdecydowanie nie chcesz zjeść batonika lub ciastek, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu.

W tym artykule pokaże ci super prosty przepis na paluszki cynamonowe o bardzo delikatny smaku. Będą idealną przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty, a do tego tak łatwo je wykonać!

Łap więc za składniki i do dzieła! Dokładny przepis znajduje się poniżej.

Paluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym - bardzo smaczna przekąska.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Paluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym - bardzo smaczna przekąska.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń ciasto francuskie na stole i wytnij z niego 4 równe prostokąty.
    Rozwiń ciasto francuskie na stole i wytnij z niego 4 równe prostokąty.
  2. Za pomocą pędzelka, nasmaruj prostokąty cienką warstwą roztopionego masła.
    Za pomocą pędzelka, nasmaruj prostokąty cienką warstwą roztopionego masła.
  3. Do miski wsyp cynamon oraz cukier trzcinowy. Dobrze wymieszaj.
    Do miski wsyp cynamon oraz cukier trzcinowy. Dobrze wymieszaj.
  4. Dwa prostokąty z ciasta francuskiego równomiernie posyp cynamonowo-cukrową mieszanką.
    Dwa prostokąty z ciasta francuskiego równomiernie posyp cynamonowo-cukrową mieszanką.
  5. Następnie przykryj je nieposypanymi kawałkami ciasta.
    Następnie przykryj je nieposypanymi kawałkami ciasta.
  6. Pougniataj ciasto palcami. Szczególnie dokładnie zrób to przy jego krawędziach, aby dwa kawałki ciasta francuskiego były ze sobą dobrze złączone.
    Pougniataj ciasto palcami. Szczególnie dokładnie zrób to przy jego krawędziach, aby dwa kawałki ciasta francuskiego były ze sobą dobrze złączone.
  7. Wierzch ciasta ponownie nasmaruj roztopionym masłem.
    Wierzch ciasta ponownie nasmaruj roztopionym masłem.
  8. Każdy prostokąt przetnij na 4 mniejsze paski. W ten sposób uzyskasz 8 paluszków.
    Każdy prostokąt przetnij na 4 mniejsze paski. W ten sposób uzyskasz 8 paluszków.
  9. Każdy paseczek zwiń w spiralę.
    Każdy paseczek zwiń w spiralę.
  10. Przełóż paluszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 12-15 minut, aż paluszki będą zarumienione i złociste.
    Przełóż paluszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 12-15 minut, aż paluszki będą zarumienione i złociste.
  11. Każdego paluszka nasmaruj resztą stopionego masła, a następnie rozsyp pozostałość cynamonowo-cukrowej mieszanki na talerzu i namocz w niej paluszki.
    Każdego paluszka nasmaruj resztą stopionego masła, a następnie rozsyp pozostałość cynamonowo-cukrowej mieszanki na talerzu i namocz w niej paluszki.
  12. Gotową przekąskę przełóż na talerz. To było bardzo proste, prawda?
Cynamonowe spirale z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym....

Coś na niedzielę 🙂 Cynamonowe spirale z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym. Mniam mniam!

Publiée par Pyszności sur Dimanche 5 juin 2016