PrzepisPrzekąskiPaluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym - bardzo smaczna przekąska.

Paluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym - bardzo smaczna przekąska.

Paluszki cynamonowe z ciasta francuskiego z cukrem trzcinowym - bardzo smaczna przekąska.
Pyszności
06.06.2016 13:35, aktualizacja: 30.05.2017 14:41

Jeżeli masz ochotę na delikatnie słodką przekąskę i zdecydowanie nie chcesz zjeść batonika lub ciastek, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu.

W tym artykule pokaże ci super prosty przepis na paluszki cynamonowe o bardzo delikatny smaku. Będą idealną przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty, a do tego tak łatwo je wykonać!

Łap więc za składniki i do dzieła! Dokładny przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 225 g ciasto francuskie
  2. 3 łyżki cukier trzcinowy
  3. 2 łyżeczki cynamon
  4. 3 łyżki masło roztopione
Sposób przygotowania:
1. Rozwiń ciasto francuskie na stole i wytnij z niego 4 równe prostokąty.
2. Za pomocą pędzelka, nasmaruj prostokąty cienką warstwą roztopionego masła.
3. Każdego paluszka nasmaruj resztą stopionego masła, a następnie rozsyp pozostałość cynamonowo-cukrowej mieszanki na talerzu i namocz w niej paluszki.
4. Gotową przekąskę przełóż na talerz. To było bardzo proste, prawda?
5. Do miski wsyp cynamon oraz cukier trzcinowy. Dobrze wymieszaj.
6. Dwa prostokąty z ciasta francuskiego równomiernie posyp cynamonowo-cukrową mieszanką.
7. Następnie przykryj je nieposypanymi kawałkami ciasta.
8. Pougniataj ciasto palcami. Szczególnie dokładnie zrób to przy jego krawędziach, aby dwa kawałki ciasta francuskiego były ze sobą dobrze złączone.
9. Wierzch ciasta ponownie nasmaruj roztopionym masłem.
10. Każdy prostokąt przetnij na 4 mniejsze paski. W ten sposób uzyskasz 8 paluszków.
11. Każdy paseczek zwiń w spiralę.
12. Przełóż paluszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 12-15 minut, aż paluszki będą zarumienione i złociste.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także