Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką

Pieczeń rzymska to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z zoodlowaną marchewką. I był to strzał w 10!



Dzięki tej kombinacji otrzymaliśmy smaczne, szybkie i pomysłowe danie jednocześnie. W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Zoodlowana cukinia z wołowiną
Składniki:
PorcjeMięso
- 800 g mielone mięso z indyka
- 3 szt. jajka
- 1/2 szt. cebula
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 2 ząbki czosnek posiekany
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. mleko
- 1 szt. marchewka duża
- 1/3 szkl. bułka tarta
Glazura
- 1/2 szkl. ketchup
- 2 łyżki cukier brązowy
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżeczka suszona cebula
- 1/3 łyżeczki sól


Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz: mięso mielone z indyka, bułkę tartą, cebulę i jajka.
- Następnie dodaj: natkę pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, słodką paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Na samym końcu dodaj mleko. Ponownie wymieszaj.
- W formie do pieczenia zrób pierwszą warstwę mięsnej mieszanki. W powstałym wgłębieniu umieść zoodlowaną marchewkę. Dopraw do smaku, po czym umieść kolejną warstwę mięsnej mieszanki. Powtórz cały proces i wstaw gotową pieczeń do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu zmiksuj ze sobą: ketchup, brązowy cukier, suszony czosnek i cebulę oraz sól. Rozprowadź powstałą mieszankę na pieczeni i ponownie umieść ją w piekarniku. Tym razem na 20 minut.
- I to wszystko! Smacznego ❤️
Komentarze