Pieczeń wołowa z sosem

Pieczeń wołowa z sosem i warzywami to idealny miks, któremu nie sposób odmówić. Pyszny, sprawdzony i mega prosty w przygotowaniu pomysł na obiad dla całej rodziny!
Ziemniaki i marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Kotlet schabowy na zoodlownych ziemniakach
Składniki:
PorcjeWołowina
- 1,2 kg udziec wołowy
- 4/5 łyżek musztarda żółta
- 8 szt. boczek wędzony plastry
- 6 szt. ogórki konserwowe
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Dodatki
- 2 szt. ziemniaki
- 2 szt. marchewki
- 1 szt. czerwona cebula
- 150 ml czerwone wino
- 250 ml bulion drobiowy/wołowy
- 2 łyżki przecier pomidorowy
- 2-3 szt. liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Rozbij plastry mięsa przy pomocy tłuczka. Następnie na dwóch plastrach rozsmaruj musztardę, po czym dopraw solą i pieprzem.
- Na wierzchu ułóż plastry boczku i ogórków konserwowych. Zwiń końcówki mięsa do środka.
- Powtórz cały proces kilka razy, po czym zabezpiecz całość przy pomocy sznurka.
- Podsmaż mięso na patelni i przełóż do naczynia. Piecz je przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie zoodluj ziemniaki i marchewkę. Po 40 minutach wyjmij mięso i do naczynia dodaj zoodlowane warzywa, pieczarki, czerwoną cebulę, przecier pomidorowy, czerwone wino, bulion oraz liście laurowe. Na wierzchu umieść mięso i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 80 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze