PrzepisDania głównePieczeń wołowa z sosem

Pieczeń wołowa z sosem

Pieczeń wołowa z sosem
Pyszności
03.05.2021 17:00, aktualizacja: 10.05.2021 13:27

Pieczeń wołowa z sosem i warzywami to idealny miks, któremu nie sposób odmówić. Pyszny, sprawdzony i mega prosty w przygotowaniu pomysł na obiad dla całej rodziny!

Ziemniaki i marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Wołowina

  1. 1,2 kg udziec wołowy
  2. 4/5 łyżek musztarda żółta
  3. 8 szt. boczek wędzony plastry
  4. 6 szt. ogórki konserwowe
  5. 1 łyżka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Dodatki

  1. 250 ml bulion drobiowy/wołowy
  2. 2 łyżki przecier pomidorowy
  3. 2-3 szt. liście laurowe
  4. 2 szt. ziemniaki
  5. 2 szt. marchewki
  6. 1 szt. czerwona cebula
  7. 150 ml czerwone wino

Sposób przygotowania:

1. Rozbij plastry mięsa przy pomocy tłuczka. Następnie na dwóch plastrach rozsmaruj musztardę, po czym dopraw solą i pieprzem.

Obraz

2. Na wierzchu ułóż plastry boczku i ogórków konserwowych. Zwiń końcówki mięsa do środka.

Obraz

3. Powtórz cały proces kilka razy, po czym zabezpiecz całość przy pomocy sznurka.

Obraz

4. Podsmaż mięso na patelni i przełóż do naczynia. Piecz je przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie zoodluj ziemniaki i marchewkę. Po 40 minutach wyjmij mięso i do naczynia dodaj zoodlowane warzywa, pieczarki, czerwoną cebulę, przecier pomidorowy, czerwone wino, bulion oraz liście laurowe. Na wierzchu umieść mięso i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 80 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także