Pyszne ciasto z nutellą idealne na niedzielę

Genialne ciasto z nutellą wcale nie musi być skomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej świadczy o tym nasza dzisiejsza propozycja. Będzie się działo!
Zobacz także: Przepyszne muffinki z jabłkami i czekoladą
Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 6 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
- 3/4 szkl. mąka przesiana przez sitko
- 1 szkl. cukier
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa z nutellą
- 200 g masło miękkie
- 500 ml mleko
- 40 g budyń waniliowy
- 30 g cukier
- 300 g Nutella
- 1 opakowanie galaretka porzeczkowa
- 180 ml wrzątek
Dodatkowe składniki
- 1 szkl. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka razem z cukrem. Następnie dodaj stopniowo żółtka. Teraz odłóż mikser i przy pomocy silikonowej łyżki dodaj do powstałej mieszanki proszek do pieczenia, przesianą mąkę i kakao.
- Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Kiedy biszkopt ostygnie, przetnij go na pół.
- Pora przygotować krem z nutellą. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją i ostudź go. Następnie umieść w mikserze miękkie masło, dodając małymi partiami budyń i nutellę. Na samym końcu dodaj ostudzoną galaretkę porzeczkową.
- Powstałą mieszankę umieść na spodzie biszkoptu. Po czym przykryj drugą częścią ciasta.
- Na wierzchu umieść polewę czekoladową i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Gotowe ciasto możesz udekorować owocami lub mini bezikami ❤️
Komentarze