Wuzetka domowej roboty

Pyszności nigdy nie odmawiają słodkościom 🙂 Dlatego dziś przychodzimy z kolejnym deserem, który stanie się hitem w Waszych domach. Tym razem postanowiliśmy przygotować wuzetkę domowej roboty. Co z tego wyszło? Obejrzyjcie poniższe nagranie, a wszystko stanie się jasne 🙂



Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 4 szt. jajka
- 2/3 szkl. cukier puder
- 1/2 szkl. mąka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki olej
Masa
- 400 ml śmietanka 30%
- 3 łyżki cukier puder
- 1/2 szt. sok z cytryny
- 100 g dżem porzeczkowy
- 1 szkl. polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:
- W mikserze ubij białka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier puder i żółtka.
- Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Następnie dodaj do mieszanki z białek, żółtek i cukru pudru. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj olej.
- Przelej kakaową mieszankę do formy do pieczenia. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°Celsjusza.
- W mikserze ubij śmietankę 30%. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
- Przestudzony biszkopt podziel na pół. Na pierwszej połówce rozprowadź dżem porzeczkowy. Kolejną warstwę stwórz z białej masy.
- Całość przełóż drugą częścią biszkopta. I pokryj go polewą czekoladową. Chłodź deser min. 4 godziny.
- Smacznego 🙂
Komentarze