Restauracje – co powinno zwrócić naszą uwagę

Restauracje z roku na rok cieszą się rosnącą popularnością. Coraz więcej Polaków woli zjeść coś poza domem, niż samodzielnie przygotować obiad.

Decydując się na jedzenie w lokalach, dobrze wiedzieć na co zwracać uwagę i jednocześnie czego lepiej unikać. I już za chwilę poznasz najważniejsze znaki, które powinny zaalarmować Cię, że czas zmienić restauracje.


#1 Jeśli wejdziesz do restauracji z owocami morza…
…i poczujesz specyficzny zapach ryby, natychmiast zmień lokal.


#2 Olbrzymie menu oznacza, że…

…restauracja tak naprawdę w niczym się nie specjalizuje, a podawane potrawy są przeciętne. Warto również dodać, że takie menu może oznaczać, iż wszystkie produkty są mrożone.
Lepiej odwiedzać restauracje z krótkim menu, ponieważ to znak, że kucharze są mistrzami w swojej dziedzinie. Co więcej, ich posiłki są tak dobre, że nie muszą kusić swoich gości nieskończoną listą propozycji do zjedzenia.


#3 Zapytaj skąd pochodzą Twoje ostrygi lub inne owoce morza
Jeśli obsługa nie jest w stanie odpowiedzieć, lepiej zrezygnuj z zamówienia.


#4 Jeśli w godzinach szczytu, w restauracji nie ma innych klientów…

…to znak, że lokal jest omijany nie bez powodu. Prawdopodobnie nie ma dobrych posiłków do zaoferowania.


#5 Jeśli w krótkim czasie dostajesz posiłek, który jest czasochłonny…
…wiedz, że jest coś na rzeczy. Najprawdopodobniej Twoje danie zostało przygotowane „na szybko” i może być niedopieczone itp.


#6 Restauracje, które w menu umieszczają zdjęcia nie swoich potraw…
…też lepiej unikać. Jeśli są mistrzami w swojej dziedzinie, powinni chwalić się własnymi efektami końcowymi.
#7 Jeśli zobaczysz w restauracji muszki owocówki…
…natychmiast uciekaj. To znak, że w kuchni panuje bałagan.
#8 Widząc zabrudzone menu lub nieporządek na stoliku…
…lepiej od razu zrezygnuj z posiłku i zmień lokal. Jeśli nieporządek panuje już na sali dla gości, pomyśl co może dziać się na zapleczu i w kuchni…
#9 Również reakcja kelnerów może nam wiele powiedzieć o restauracji

Jeśli obsługa jest niezadowolona i zdenerwowana, to znak, że praca w lokalu może być źle zorganizowana. Co więcej, taka atmosfera może wiązać się również z jakością posiłku, który za chwilę otrzymamy.
#10 Zalegający kurz…
…też powinien dać Ci do myślenia. Jeśli w restauracji nie dba się o porządek, prawdopodobnie nie ma co liczyć na smaczny obiad.
#11 Zapach unoszący się w restauracji…
…powinien być przyjemny i kojarzyć się z daniami, które serwuje lokal. Jeśli czujesz sztuczne środki odświeżające, z pewnością nie jest to dobra oznaka.
I to wszystko, jeśli chodzi o restauracje i kwestie, których lepiej unikać.
Zobacz także: Cytryna w kuchni – jak można ją wykorzystać
Komentarze