PrzepisRosół pięciu przemian. Idealny na jesień kolagenowy bulion, który od razu stawia na nogi

Rosół pięciu przemian. Idealny na jesień kolagenowy bulion, który od razu stawia na nogi

Rosół pięciu przemian. Idealny na jesień kolagenowy bulion, który od razu stawia na nogi
Ewa
11.10.2022 16:46, aktualizacja: 11.10.2023 07:16

Rosół pięciu przemian to zdrowy, kolagenowy bulion, który błyskawicznie stawia na nogi. Niezastąpiony jesienią i zimą, lekarstwo na osłabienie organizmu.

Bulion kolagenowy

Mocno kolagenowy wywar pięciu przemian to niezastąpiona zupa jesienią i zimą. Idealnie sprawdzi się podczas zmiany pogody, gdy jesteśmy podatni na przeziębienia. Wzmacnia nasz organizm od środka i rozgrzewa. Ten przepis od lat znają zawodowi sportowcy- pomaga on w regeneracji mięśni i odbudowie organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.

Nasza zupa pochodzi z kuchni pięciu przemian- opiera się na sezonowości i łączeniu smaków z całej palety. Według niej potrawy dzielą się na wychładzające (do jedzenia wiosną i latem) oraz rozgrzewające (po które warto sięgać jesienią oraz zimą).

Nasz rosół przygotowaliśmy w Multicookerze marki Philips. Dzięki specjalnej technologii ciśnieniowej czas gotowania jest krótszy, a zupa bardziej aromatyczna.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Rosół pięciu przemian

Składniki:

                
  • 1 porcja rosołowa z indyka
  • 400 g mięso wołowe z kością
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Całe danie przygotujesz w jednym urządzeniu. W Multicookerze umieść porcję rosołową z indyka oraz mięso wołowe wraz z kością. Świetnie sprawdzi się tutaj pręga, szponder lub antrykot z kością. Do mięs dodaj przyprawy: suszony tymianek, kminek, kurkumą i sól. Całość polej octem jabłkowym. Gotuj w programie zupa.

Rosół pięciu przemian- Pyszności
Rosół pięciu przemian- Pyszności

Zalej całość wodą i włącz program "zupa". Po minutach dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz czosnek. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw całość pieprzem cayenne. Gotuj, aż wybrany program skończy się.

Rosół pięciu przemian- Pyszności
Rosół pięciu przemian- Pyszności

Po tym czasie nasz kolagenowy bulion jest już gotowy. Możesz serwować go samodzielnie, z pokrojonymi warzywami i natką pietruszki lub z ulubionym makaronem. Taka zupa to witaminowa bomba, która pomoże zadbać Ci o odporność w czasie jesiennej zmiany pogody. Przyjemnie rozgrzeje od środka i poprawi nawet najsłabszy humor.

Smacznego!

Rosół pięciu przemian- Pyszności
Rosół pięciu przemian- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także