PrzepisNajbardziej oryginalny, idealny rosół na lato. Niewiarygodne, jak cytryna zmienia jego smak

Najbardziej oryginalny, idealny rosół na lato. Niewiarygodne, jak cytryna zmienia jego smak

Lekki, niezwykły rosół z dodatkiem cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com
Lekki, niezwykły rosół z dodatkiem cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
22.07.2022 15:29

Rosół to kultowe danie, które często przygotowujemy na obiad. Jeśli masz ochotę na lekką wersję tej wyjątkowej potrawy - koniecznie wypróbuj niezwykły rosół z dodatkiem cytryny. Świetnie sprawdzi się w ciepłe, słoneczne dni. Poniżej podajemy jak go wykonać!

Najlepsza zupa na wakacje

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to popularne danie kuchni polskiej, którego smak zna każdy z nas. Jest to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj przygotowujemy go według tradycyjnej receptury.

Okazuje się jednak, że niekiedy warto eksperymentować. Rosół z dodatkiem cytryny jest niezwykle smaczny i lekki. Danie warto podawać latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Poniżej podajemy jak wykonać tę pyszną zupę. Jej smak zachwyci całą twoją rodzinę!

Przepis na rosół cytrynowy

Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na rosół cytrynowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Dodatek cytryny fantastycznie wzbogaci smak potrawy. Zupę serwujemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • cebula
  • 1 por
  • połowa selera
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 4 litry wody

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza. W międzyczasie umyj warzywa. Następnie pokrój je na małe kawałeczki. Wstaw je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
  2. W dużym garnku podgrzej wodę. Następnie dodaj do niego mięso oraz warzywa. Całość zagotuj. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Warzywa z mięsem gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso, przecedź rosół i włóż mięso z powrotem do bulionu. Całość gotuj jeszcze przez jedną godzinę. W międzyczasie zetrzyj skórkę z dwóch cytryn. Następnie wyciśnij z nich sok.
  4. Pod koniec gotowania rosołu, dodaj sól i pieprz. Następnie wymieszaj zupę. Na końcu dodaj skórkę cytryny. Sok z cytryny wlewaj partiami, co jakiś czas sprawdzając smak rosołu. Zupa powinna odznaczać się delikatnym, kwaskowatym posmakiem.

Jeśli masz ochotę na inne danie z kurczakiem w roli głównej - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć wystrzałowych pomysłów na obiad z kurczakiem krok po kroku. Koniec z nudnym filetem!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także