Rzeżucha na Wielkanoc to nie tylko dekoracja stołu. Zobacz, kiedy należy ją posiać

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Część z nas bierze się już za wielkie porządki, a inni kompletują dekoracje świąteczne. Czy to już czas siać rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy.

Rzeżucha na Wielkanoc.Rzeżucha na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3

Zajączki, króliczki, jajka i rzeżucha kojarzą się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Sianie rzeżuchy to już tradycja. Cześć z nas sieje ją z wyprzedzeniem, aby móc ją uformować w fantazyjny kształt, np. jajka. Chcesz postawić taką rzeżuchę na świątecznym stole? Wyjaśniamy, kiedy i jak ją zasiać, aby można było wykorzystać ją do wielkanocnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Rzeżucha na Wielkanoc — kiedy siać roślinę?

Wielkanoc już za sześć tygodni. To najwyższy czas, aby zająć się planowaniem świątecznego menu. Rzeżucha to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ta roślina należy do rodziny kapustowatych. Siano ją już w czasach starożytnych, bowiem roślina uważana była za naturalny afrodyzjak. W medycynie ludowej wykorzystywano ją do walki z owrzodzeniami skóry, ponieważ rzeżucha wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Rzeżucha to skarbnica wielu cennych substancji odżywczych. W niepozornej roślinie skrywa się żelazo, fosfor, potas, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Można jeść ją bez ograniczeń, bowiem kiełki rzeżuchy praktycznie nie mają kalorii - 100 g kiełków to zaledwie 30 kcal.

Wyhodowanie kiełek jest naprawdę proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w nasiona oraz watę lub ligninę. Watę rozłóż na talerzu i umieść na niej nasiona. Spryskaj je obficie wodą i postaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. Rzeżuchę należy podlewać raz dziennie, używając przy tym niewielkiej ilości wody.

Chcesz, żeby rzeżucha wyrosła na Wielkanoc? Zasiej ją nie później niż 2-3 tygodnie przed świętami. Rzeżucha osiąga "dojrzałość" po dwóch tygodniach po zasianiu. Możesz też przyśpieszyć jej wzrost, mocząc nasiona w ciepłej wodzie przez godzinę. Kiedy pokryją się śluzem, przełóż je do naczynia z watą. Dzięki temu wykiełkują znacznie szybciej.

Do czego wykorzystać rzeżuchę?

Rzeżucha jest słodka, i zarazem wyczuwalnie pikantna. Kiełki można wykorzystać do wielu różnych potraw. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pasty jajecznej czy sałatki, np. jarzynowej. Równie dobrze smakuje na chlebie z dodatkiem masła i odrobiny soli. Kiełki można wykorzystać do udekorowania żurku, barszczu białego, jajek czy sałatki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"