Rzeżucha na Wielkanoc to nie tylko dekoracja stołu. Zobacz, kiedy należy ją posiać

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Część z nas bierze się już za wielkie porządki, a inni kompletują dekoracje świąteczne. Czy to już czas siać rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy.

Rzeżucha na Wielkanoc.Rzeżucha na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3

Zajączki, króliczki, jajka i rzeżucha kojarzą się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Sianie rzeżuchy to już tradycja. Cześć z nas sieje ją z wyprzedzeniem, aby móc ją uformować w fantazyjny kształt, np. jajka. Chcesz postawić taką rzeżuchę na świątecznym stole? Wyjaśniamy, kiedy i jak ją zasiać, aby można było wykorzystać ją do wielkanocnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Rzeżucha na Wielkanoc — kiedy siać roślinę?

Wielkanoc już za sześć tygodni. To najwyższy czas, aby zająć się planowaniem świątecznego menu. Rzeżucha to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ta roślina należy do rodziny kapustowatych. Siano ją już w czasach starożytnych, bowiem roślina uważana była za naturalny afrodyzjak. W medycynie ludowej wykorzystywano ją do walki z owrzodzeniami skóry, ponieważ rzeżucha wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Rzeżucha to skarbnica wielu cennych substancji odżywczych. W niepozornej roślinie skrywa się żelazo, fosfor, potas, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Można jeść ją bez ograniczeń, bowiem kiełki rzeżuchy praktycznie nie mają kalorii - 100 g kiełków to zaledwie 30 kcal.

Wyhodowanie kiełek jest naprawdę proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w nasiona oraz watę lub ligninę. Watę rozłóż na talerzu i umieść na niej nasiona. Spryskaj je obficie wodą i postaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. Rzeżuchę należy podlewać raz dziennie, używając przy tym niewielkiej ilości wody.

Chcesz, żeby rzeżucha wyrosła na Wielkanoc? Zasiej ją nie później niż 2-3 tygodnie przed świętami. Rzeżucha osiąga "dojrzałość" po dwóch tygodniach po zasianiu. Możesz też przyśpieszyć jej wzrost, mocząc nasiona w ciepłej wodzie przez godzinę. Kiedy pokryją się śluzem, przełóż je do naczynia z watą. Dzięki temu wykiełkują znacznie szybciej.

Do czego wykorzystać rzeżuchę?

Rzeżucha jest słodka, i zarazem wyczuwalnie pikantna. Kiełki można wykorzystać do wielu różnych potraw. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pasty jajecznej czy sałatki, np. jarzynowej. Równie dobrze smakuje na chlebie z dodatkiem masła i odrobiny soli. Kiełki można wykorzystać do udekorowania żurku, barszczu białego, jajek czy sałatki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇