PoradyRzeżucha na Wielkanoc to nie tylko dekoracja stołu. Zobacz, kiedy należy ją posiać

Rzeżucha na Wielkanoc to nie tylko dekoracja stołu. Zobacz, kiedy należy ją posiać

Rzeżucha na Wielkanoc.
Rzeżucha na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3
19.02.2024 17:46

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Część z nas bierze się już za wielkie porządki, a inni kompletują dekoracje świąteczne. Czy to już czas siać rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy.

Zajączki, króliczki, jajka i rzeżucha kojarzą się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Sianie rzeżuchy to już tradycja. Cześć z nas sieje ją z wyprzedzeniem, aby móc ją uformować w fantazyjny kształt, np. jajka. Chcesz postawić taką rzeżuchę na świątecznym stole? Wyjaśniamy, kiedy i jak ją zasiać, aby można było wykorzystać ją do wielkanocnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rzeżucha na Wielkanoc — kiedy siać roślinę?

Wielkanoc już za sześć tygodni. To najwyższy czas, aby zająć się planowaniem świątecznego menu. Rzeżucha to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ta roślina należy do rodziny kapustowatych. Siano ją już w czasach starożytnych, bowiem roślina uważana była za naturalny afrodyzjak. W medycynie ludowej wykorzystywano ją do walki z owrzodzeniami skóry, ponieważ rzeżucha wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Rzeżucha to skarbnica wielu cennych substancji odżywczych. W niepozornej roślinie skrywa się żelazo, fosfor, potas, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Można jeść ją bez ograniczeń, bowiem kiełki rzeżuchy praktycznie nie mają kalorii - 100 g kiełków to zaledwie 30 kcal.

Wyhodowanie kiełek jest naprawdę proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w nasiona oraz watę lub ligninę. Watę rozłóż na talerzu i umieść na niej nasiona. Spryskaj je obficie wodą i postaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. Rzeżuchę należy podlewać raz dziennie, używając przy tym niewielkiej ilości wody.

Chcesz, żeby rzeżucha wyrosła na Wielkanoc? Zasiej ją nie później niż 2-3 tygodnie przed świętami. Rzeżucha osiąga "dojrzałość" po dwóch tygodniach po zasianiu. Możesz też przyśpieszyć jej wzrost, mocząc nasiona w ciepłej wodzie przez godzinę. Kiedy pokryją się śluzem, przełóż je do naczynia z watą. Dzięki temu wykiełkują znacznie szybciej.

Do czego wykorzystać rzeżuchę?

Rzeżucha jest słodka, i zarazem wyczuwalnie pikantna. Kiełki można wykorzystać do wielu różnych potraw. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pasty jajecznej czy sałatki, np. jarzynowej. Równie dobrze smakuje na chlebie z dodatkiem masła i odrobiny soli. Kiełki można wykorzystać do udekorowania żurku, barszczu białego, jajek czy sałatki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także