Masz któryś z tych objawów? Jak najszybciej udaj się do psychodietetyka

Otyłość, nadwaga, zaburzenia odżywiania – to tylko niektóre z problemów zdrowotnych, z którymi zmagają się ludzie na całym świecie. Dla niektórych z nich wizyta u dietetyka i ułożenie jadłospisu może nie być wystarczającym rozwiązaniem.

Czy warto skorzystać z usług psychodietetyka?Czy warto skorzystać z usług psychodietetyka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zinkevych

Zdarza się, że te osoby będą dodatkowo potrzebować wsparcia emocjonalnego. W tej roli powinien sprawdzić się więc psychodietetyk. Jak wygląda współpraca z psychodietetykiem i czy warto umówić się z nim na konsultacje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Czym zajmuje się psychodietetyk?

Psychodietetyka to stosunkowo nowy kierunek w dietetyce, który łączy wiedzę z zakresu psychologii, medycyny i dietetyki. Psychodietetyk wspiera osoby w wypracowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, redukcji masy ciała i zachowaniu dobrego stanu zdrowia. Podstawą jego pracy jest zrozumienie czynników emocjonalnych i psychologicznych, które wpływają na obecne wybory żywieniowe podopiecznego. Dzięki tej wiedzy jest w stanie w indywidualny sposób przeprowadzić z nim dialog i dobrać dla niego właściwe techniki m.in. motywacyjne pomocne w jego drodze do osiągnięcia celu.

Jakie kwalifikacje ma psychodietetyk?

Psychodietetykiem może zostać dietetyk, psycholog bądź inny specjalista z branży medycznej. Aby uzyskać ten tytuł, rekomenduje się ukończenie studiów podyplomowych z psychodietetyki. W Polsce jednak nie ma przepisów regulujących kształcenie psychodietetyków ani systemów, według których powinni oni pracować. Oznacza to, że każdy specjalista może sam indywidualnie ustalić sposób swojej pracy.

Czy psychodietetyk rozwiązuje problemy psychologiczne?

Psychodietetyk (o ile nie jest wykwalifikowanym psychologiem) nie powinien prowadzić sesji psychologicznych i terapeutycznych w swoim gabinecie. Oznacza to, że wszelkie problemy i choroby natury psychologicznej (takie jak np. depresja, zaburzenia lękowe, traumy i inne) powinny być konsultowane wyłącznie z psychologiem lub psychiatrą. Psychodietetyk, jeśli w jego gabinecie pojawi się osoba ze wspomnianymi problemami, ma obowiązek przekierować ją do odpowiedniego specjalisty.

Kiedy warto skonsultować się z psychodietetykiem?

Wizyta u psychodietetyka jest zalecana zwłaszcza tym osobom, które potrzebują wsparcia i motywacji w drodze do osiągania swoich celów żywieniowych. Dodatkowo warto skorzystać z jego usług w sytuacjach, gdzie jedzenie staje się mechanizmem radzenia sobie z problemami emocjonalnymi, a jednocześnie obserwuje się przy tym trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Najczęstsze powody wizyty u psychodietetyka:

  • zajadanie emocji,
  • jedzenie pod wpływem stresu,
  • niedowaga, nadwaga, otyłość,
  • trudności z akceptacją własnego ciała,
  • spadki motywacji w drodze po wymarzoną sylwetkę,
  • brak efektów stosowania wielu kuracji odchudzających,
  • trudności ze zbudowaniem zdrowych nawyków żywieniowych,
  • zaburzenia odżywiania, np. ortoreksja, bulimia, napadowe objadanie się, anoreksja.

Wizyta u dietetyka czy psychodietetyka – różnice

Dietetyk i psychodietetyk to specjaliści, których głównym celem jest poprawa zdrowia i jakości życia swoich podopiecznych. Jednakże każdy z nich kieruje się nieco odmiennym sposobem działania, choć obie te dziedziny uzupełniają się wzajemnie.

Dietetyk skupia się przede wszystkim na doborze odpowiednich produktów i proporcji składników odżywczych w diecie. Wobec tego duża część jego pracy bazuje na układaniu jadłospisów i monitoringu pomiarów składu ciała podopiecznych. Odpowiada także za edukację żywieniową i przygotowanie odpowiednich zaleceń żywieniowych.

Psychodietetyk natomiast uwzględnia w swojej pracy również aspekt psychiczny, czyli motywację pacjenta do zmiany nawyków, a także czynniki emocjonalne, które mogą wpływać na jego odżywianie. Pomaga także w ustalaniu celów i odpowiednim ich rozplanowaniu. Poszukuje przyczyn w przypadku niepowodzeń oraz odpowiednich rozwiązań dostosowanych do obecnej sytuacji podopiecznego.

Psychodietetyk rzadziej niż dietetyk rozpisuje jadłospisy. Kluczowe w jego pracy jest zapewnianie wsparcia podczas całego procesu zmiany (m.in. nawyków żywieniowych czy radzenia sobie z podjadaniem itp.), który dokonuje się obecnie w życiu pacjenta.

Czy warto iść do psychodietetyka?
Czy warto iść do psychodietetyka? © Canva | towfiqu barbhuiya

Jak przygotować się do wizyty u psychodietetyka?

W większości przypadków psychodietetyk na pierwszej wizycie przeprowadza ze swoim pacjentem obszerny wywiad zdrowotno-żywieniowy, który ma na celu poznanie obecnych nawyków żywieniowych, ocenienie stanu zdrowia, a także ustalenie celów wizyty. Wywiad może być uzupełniony o omówienie dzienniczka żywieniowego, który pacjent dostarcza jeszcze przed wizytą. Dziennik powinien zawierać spis wszystkich spożytych pokarmów i płynów w ciągu trzech dni, w tym dwóch dni roboczych i jednego weekendowego.

Na pierwszą wizytę warto zabrać ze sobą aktualne badania krwi i moczu. Niektórzy psychodietetycy przeprowadzają na tej wizycie także analizę składu ciała, dlatego warto założyć lekki i wygodny strój.

Czy warto umówić się na wizytę do psychodietetyka?

Jeśli odchudzanie nie przynosi efektów, a ty czujesz, że nie masz kontroli nad jedzeniem lub sięgasz po przekąski w stresie, to warto rozważyć wizytę u psychodietetyka. Psychodietetyk to specjalista, który nie tylko pomoże ci w zmianie nawyków żywieniowych, ale także w budowaniu pewności siebie, nauce asertywności, dbaniu o dobre relacje z jedzeniem i akceptacji swojego wizerunku. Współpraca z psychodietetykiem może być więc skutecznym sposobem na trwałą zmianę stylu życia i osiągnięcie swoich celów żywieniowych.

Źródło artykułu: Agata Soroczynska
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni