PrzepisDietaDzięki tej diecie koleżanka schudła 10 kg, więc zaczęłam ją też stosować. Takich efektów się nie spodziewałam

Dzięki tej diecie koleżanka schudła 10 kg, więc zaczęłam ją też stosować. Takich efektów się nie spodziewałam

Koleżanka schudła 10 kg na tej diecie. Dlaczego ja nie mogę?
Koleżanka schudła 10 kg na tej diecie. Dlaczego ja nie mogę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sangriana
24.03.2024 14:49

Dieta, która służy twojej znajomej, nie zawsze będzie dla ciebie najlepszym rozwiązaniem. Dopasowanie diety powinno odbywać się w indywidualny sposób na podstawie m.in. takich elementów, jak tryb i styl życia, rodzaj wykonywanej pracy, stan zdrowia i upodobania kulinarne. Dowiedz się, dlaczego nie istnieje uniwersalna, skuteczna w każdym przypadku dieta.

Wyzwania odchudzania

Większość z nas, na różnych etapach życia miało jakieś doświadczenia z odchudzaniem. Ten prosty z pozoru proces nie jest taki łatwy, jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Odchudzanie wymaga bowiem wielu wyrzeczeń, zmiany nawyków żywieniowych, przyrządzania samodzielnie posiłków, planowania ich i regularności w spożywaniu. Często odchudzanie połączone powinno być z aktywnością fizyczną. W dodatku, z każdej strony słyszymy o kolejnych trendach w odchudzaniu i nowej diecie-cud.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie można powiedzieć, że te nowości są złe, ale często nastawiamy się, że przyniosą szybkie i skuteczne efekty. Tym bardziej, gdy słyszymy, że koleżanka schudła dzięki najnowszej diecie 8 kg, a inna, stosując równie popularną dietę, nawet 12 kg. Tymczasem ty próbujesz obu słynnych opcji i żadna nie przynosi oczekiwanych efektów. Dlaczego tak się dzieje?

Jedna potrawa, milion przepisów…

Każdy z nas gotował kiedyś spaghetti bolognese, zupę ogórkową czy piekł sernik, a jednak u wszystkich smakują one inaczej. Jest to kwestia mnogości dostępnych przepisów, dzięki którym każde danie można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystując różne składniki. Tak samo sprawa wygląda w przypadku diet odchudzających – trudno o jedną uniwersalną dietę, która będzie odpowiednia dla każdego człowieka.

Skuteczna dieta powinna być bowiem oparta na indywidualnym podejściu. To, że koleżanka, stosując daną dietę, zrzuciła kilka czy nawet kilkanaście kilogramów nie oznacza, że tobie też się uda. Dlaczego mimo takiej samej masy ciała, korzystając z jadłospisu koleżanki, nie chudniesz?

Po pierwsze: kondycja metabolizmu

Zgodnie z najnowszymi odkryciami metabolizm każdego człowieka jest bardzo zindywidualizowany, posiada odrębny zestaw cech charakterystyczny tylko dla danej osoby. Oznacza to, że pod kątem przemian energetycznych każdy z nas jest inny. Biorąc pod uwagę ten fakt, nietrudno się dziwić, że korzystanie z tego samego jadłospisu, o określonej podaży kalorycznej, rozpisanego dla danej osoby, niekoniecznie będzie odpowiednie dla ciebie. Kaloryczność diety powinno się dopasować nie tylko do masy ciała, ale również wzrostu oraz wieku.

Po drugie: proporcje poszczególnych makroskładników

Kaloryczność danej diety to oczywiście ważny element (w końcu chudniemy, gdy w naszym organizmie dochodzi do deficytu kalorycznego), ale w prawidłowo opracowanej diecie mają znaczenie także inne kwestie. Przede wszystkim chodzi o podział poszczególnych makroskładników, czyli o proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów. W tym przypadku również nie istnieje jeden uniwersalny wzór – inny podział makroskładników będzie polecany osobom, które mają problem z otyłością brzuszną, zaś odmienny osobie z równomiernym rozłożeniem tkanki tłuszczowej.

Warto dodać, że jest to związane z gospodarką insulinową, która może funkcjonować nie do końca dobrze. Z tego względu nie zawsze dietę dobiera się tylko pod kątem wagi.

Po trzecie: zbadaj się

W ten oto sposób przeszliśmy do jednej z ważniejszych kwestii. Zanim rozpoczniesz jakąkolwiek dietę, a szczególnie jeśli cierpisz z powodu nadwagi, koniecznie musisz się zbadać. Przyczyną problemów z wagą lub trudności w odchudzaniu mogą być problemy zdrowotne. Twoja koleżanka schudnie na swojej diecie, a tobie nie przyniesie efektów, ponieważ masz chorobę autoimmunologiczną (np. Hashimoto), nietolerancję laktozy, glutenu lub inne niedobory w organizmie, które są przyczyną wielu komplikacji. Bardzo często zdarza się tak, że za zaburzenia z wagą odpowiedzialne są hormony. Ilość prolaktyny, estrogenów, greliny lub leptyny może w znaczący sposób wpływać na tempo przemian metabolicznych ciała, a także uczucie głodu i sytości oraz tempo redukcji masy ciała. Mając wyniki przeprowadzonych badań, dobranie diety będzie o wiele bardziej trafione.

Po czwarte: przemyśl swój tryb życia

Każdy z nas ma nieco inny tryb życia, uwarunkowany nie tylko rodzajem wykonywanej pracy, a zarazem godzin, w jakich pracujemy, ale także innymi czynnikami. Tak zwane nocne marki późno chodzą spać i późno wstają, więc pierwszy posiłek jedzą np. o 10 czy 11, kiedy inny myślą już o obiedzie. Są wśród nas osoby, które po przebudzeniu nie czują głodu i one też później spożywają śniadanie. Są tacy, którzy mogą jeść posiłki regularnie, ale i tacy, którzy nie mają takich możliwości. Nie dla każdego zatem dieta oparta o pięć posiłków będzie najlepszą opcją.

Po piąte: ilość aktywności fizycznej w ciągu dnia

Nawet jeśli trenujesz trzy razy w tygodniu, jak twoja koleżanka, nie oznacza, że twój wydatek energetyczny jest taki sam. Po pierwsze, możecie mieć treningi o innej intensywności, po drugie zaś — prowadzicie różny tryb życia. Jeśli spędzasz przy biurku minimum 8 godzin dziennie, a twoja znajoma codziennie wykonuje pracę fizyczną, to nie można tego w żaden sposób porównać – dieta wiąże się z innym zapotrzebowaniem dziennym.

Po szóste: indywidualne upodobania

Abstrahując od wszystkich wymienionych wyżej czynników, ludzie mają swoje upodobania, również te kulinarne. Nie każdy z nas lubi jajka, nie każdy dobrze czuje się po rybach czy wzdymających warzywach strączkowych. Jeśli koleżanka ma inne upodobania niż ty, to dieta będzie dla niej przyjemnością, a dla ciebie prawdziwą męką. Trudno będzie zatem przestrzegać jej zasad, a to wiąże się z chęcią podjadania oraz zaburzeniami ilości i proporcji makroskładników.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także