PrzepisProste przepisyJak zobaczysz, od razu kupuj. Ta bulwa to jesienny skarb do diety

Jak zobaczysz, od razu kupuj. Ta bulwa to jesienny skarb do diety

Obniża poziom cukru i cholesterolu, wspiera odchudzanie i oczyszcza organizm. Jest smaczny, pożywny i bogaty w witaminy. Poznaj cenny pod względem właściwości topinambur i zobacz, jak go wykorzystać w kuchni.

Topinambur to niedoceniany produkt w kuchni
Topinambur to niedoceniany produkt w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2024 08:45

Topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim, to coraz bardziej popularna roślina. Wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu potraw na całym świecie. Posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Jakie właściwości ma topinambur

Ta bulwiasta roślina zaliczana jest przez wiele osób do superfoods, czyli żywności bogatej w najcenniejsze składniki odżywcze. Warto poznać bliżej to warzywo, by rozpropagować je także w polskiej kuchni. Topinambur ma bardzo wartościowy skład. W jego wnętrzu znajdują się węglowodany, błonnik pokarmowy oraz w mniejszej ilości białko oraz tłuszcz. Stanowi źródło cennych witamin: C, A, K i E oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych, jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść topinambur?

Powyższe składniki odżywcze przekładają się na praktyczne wykorzystanie i zalety regularnego spożywania topinamburu w sezonie. Dlaczego powinien znaleźć się na naszym talerzu? Jakie korzyści niesie dieta wzbogacona o topinambur?

  • Wspiera odchudzanie - słonecznik bulwiasty polecany jest osobom, które dbają o linię lub są na diecie odchudzającej. Warzywo ma niską kaloryczność – 100 g dostarcza jedynie 72 kcal. Świetnie nadaje się jako zamiennik kaszy, ryżu lub makaronu. Warto wiedzieć, że zawiera solidną porcję błonnika pokarmowego, który zatrzymuje na dłużej uczucie sytości, dzięki czemu maleje ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami.
  • Obniża zawartość cukru we krwi - topinambur zawiera inulinę - cukier z grupy fruktanów, nie trawiony przez enzymy ludzkiego układu pokarmowego, który pełni funkcję błonnika pokarmowego. Cukier ten jest dobrze tolerowany przez diabetyków. Topinambur reguluje poziom cukru we krwi, zatem pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2 i zmniejsza poziom insulinooporności.
  • Wycisza i łagodzi napięcia - to niepozorne, bulwiaste warzywo ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy. Włączenie topinamburu do jadłospisu działa uspokajająco, redukuje stres i pomaga w stanach chronicznego zmęczenia.
  • Obniża poziom cholesterolu - cenna inulina korzystnie oddziałuje również na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Reguluje ciśnienie krwi Solidna dawka potasu znajdująca się w topinamburze stabilizuje ciśnienie krwi.
  • Oczyszcza organizm - bogaty w pektyny, błonnik i inulinę karczoch jerozolimski działa niczym miotełka. Skutecznie pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji, przyspieszając ich wydalanie.
Topinambur - hummur z topinamburu
Topinambur - hummur z topinamburu© Adobe Stock

Hummus z topinamburu - topinambur to doskonały składnik do przygotowania hummusu. Wystarczy połączyć go z ciecierzycą i pastą tahini.

Składniki:

  • kilka ugotowanych kawałków topinamburu,
  • słoik lub puszka ciecierzycy,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 1/4 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowany topinambur (w mundurkach) obierz i pokrój na kawałki.
  2. Wrzuć do blendera i dodaj: odsączoną z zalewy ciecierzycę, tahini, sól, oliwę i sokiem z cytryny.
  3. Hummus można podawać z koperkiem, natką pietruszki lub pieczywem.
Topinambur zapiekany z serem
Topinambur zapiekany z serem© Adobe Stock | FomaA

Topinambur zapiekany z serem

Proste, szybkie i zdrowe danie, idealne na obiad lub kolację? Proponujemy topinambur zapiekany z serem - jest pożywny, a jednocześnie bardzo smaczny. Taka zapiekanka może być podana na obiad lub na kolację.

Składniki:

  • pół kilo topinamburu ze skórką,
  • 70 g sera żółtego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

Przygotowanie krok po kroku:

Dokładnie umyty topinambur wraz ze skórką podgotuj przez 5 minut. Następnie pokrój w plasterki, dodaj soli i suszonego oregano. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Włóż je do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce ser żółty. Po 10 minutach wyjmij z piekarnika naczynie, posyp topinambur startym serem. Piecz jeszcze 5 minut.

Makaron z topinamburem
Makaron z topinamburem© Adobe Stock

Makaron z topinamburem i orzechami

Topinambur świetnie komponuje się z innymi warzywami i makaronem. Mamy dla was alternatywę dla pomidorowej pasty - makaron razowy z topinamburem, cukinią i orzechami.

Składniki:

  • pół kilo topinamburu ze skórką,
  • 70 g parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 g makaronu razowego,
  • 200 g cukinii,
  • 100 g orzechów włoskich.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dokładnie umyty topinambur wraz ze skórką pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
  3. Po 5-7 minutach dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, sól, pieprz i suszone oregano.
  4. Smaż całość kolejne 5-7 minut na dużym ogniu. Po tym czasie dodaj makaron, orzechy i podsmaż całość.
  5. Gotowe danie przełóż do miseczki i podawaj ze startym parmezanem.
Zupa krem z topinamburu
Zupa krem z topinamburu© Adobe Stock

Zupa – krem z topinamburu

Z topinamburu można ugotować również smaczną i pożywną zupę. Proponujemy warzywny krem na bazie słonecznika bulwiastego z dodatkiem jogurtu.

Składniki:

  • 300 g topinamburu,
  • 750 ml bulionu (lub opcjonalnie wody),
  • 2 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pól cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj bulion lub wodę. W tym czasie obierz ze skórki topinambur oraz ziemniaki.
  2. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Do zagotowanego bulionu dodaj warzywa, wrzuć liść laurowy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gotuj całość do czasu, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem.
  4. Gdy warzywa będą odpowiedniej miękkości wyłącz zupę, ostudź ją i zblenduj. Całość delikatnie polej oliwą i dodaj jogurt.
Wybrane dla Ciebie