Lekka zupa, która ukoi jelita i przygotuje organizm do wiosny. Jedz zamiast tradycyjnej pomidorówki czy krupniku
Odpowiednio przyrządzona zupa może pomóc wyeliminować toksyny z organizmu, poprawić trawienie i oczyścić organizm. Wystarczy przygotować ją z właściwych składników, by czerpać z jej cennych właściwości, a dodatkowo rozkoszować się pysznym smakiem. Poznaj przepisy na najlepsze zupy oczyszczające organizm.
W codziennym biegu często zapominamy o tym, jak ważne jest wsparcie organizmu w naturalnych procesach detoksykacji. Stres, niezdrowa dieta i zanieczyszczenia środowiska mogą obciążać nasze ciało, prowadzać do zmęczenia, problemów skórnych czy spadku odporności. Na szczęście istnieją proste sposoby, by pomóc organizmowi się oczyścić – jednym z nich są lekkie, pełne wartości odżywczych zupy. Dzięki starannie dobranym składnikom wspierają pracę wątroby, nerek i układu trawiennego, dostarczając jednocześnie cennych witamin i minerałów. Jakie zupy warto włączyć do swojego jadłospisu, by poczuć się lekkim i pełnym energii? Sprawdź nasze propozycje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Zupa z zielonych warzyw
Zupa, a właściwie krem z zielonych warzyw doceniana jest nie tylko za doskonały smak. Dzięki takim składnikom, jak: szpinak, brokuł, cukinia i seler wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Jest bardzo odżywcza, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a także czynnie bierze udział w procesie oczyszczenia organizmu. Zielone warzywa są bogactwem witamin C, A, E, K oraz z grupy B, minerałów (wapń, potas, żelazo i magnez), a także źródłem błonnika i kwasu foliowego.
Składniki:
- 45 g szpinaku,
- 50 g brokułu,
- 50 g cukinii,
- 1 łodyga selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu (opcjonalnie wody),
- 15 g oliwy z oliwek.
Przygotowywanie krok po kroku:
- Zagotuj 250 ml bulionu (jeśli nie masz bulionu możesz użyć wody).
- Podczas gotowania wody umyj poszczególne warzywa, jak: cukinia, brokuł, szpinak i seler.
- Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone warzywa.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do naczynia.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Ostudź lekko zupę i zblenduj ją w blendrze, a na końcu dodaj oliwę z oliwek.
Krem z marchewki z kaszą jęczmienną
Kolejna zupa oczyszczająca, również w postaci kremu, to marchewkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Marchewka obfituje w witaminy i minerały, ale również w duże ilości beta-karotenu. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, antybakteryjne, wspiera rozwój komórek, poprawia pracę narządu wzroku oraz wzmacnia kości. Bardzo pozytywnie wpływa na proces trawienia, wspierając pracę jelit. Marchewkowa w połączeniu z kaszą jęczmienną to zupa, za którą z pewnością podziękują ci twoje jelita. Kasza jest bowiem źródłem błonnika pokarmowego, eliminuje wzdęcia i zaparcia, a także poprawia metabolizm.
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 50 g cebuli,
- 100 g kopru włoskiego,
- 15 g oliwy z oliwek,
- 50 g suchej kaszy jęczmiennej,
- 400 ml wody,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj kaszę jęczmienną. W międzyczasie pokrój koper włoski na małe kawałki.
- Dodaj oliwy do garnka i podsmaż kawałki kopru.
- Obierz marchewki, pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj je w oddzielnym naczyniu.
- Gdy marchewka stanie się nieco bardziej miękka, połącz ją z podsmażonym koprem, pokrojoną na małe kawałki cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Gotuj całość do czasu, aż warzywa zmiękną, doprawiając solą i pieprzem.
- Przełóż warzywa do blendera i zmiksuj z ugotowaną kaszą.
Zupa z ogórkiem i miętą
Kolejną ciekawą propozycją o cennych właściwościach jest zupa ze świeżym ogórkiem z dodatkiem mięty. To doskonała alternatywa dla orzeźwiającego w upalne dni chłodnika, ale świetnie sprawdzi się również o innej porze roku. Swoje oczyszczające właściwości zupa zawdzięcza głównie świeżym listkom mięty, która jest bogatym źródłem witamin: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy) oraz takich minerałów, jak: żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, cynk, potas, selen i fosfor. Roślina ta zawiera wiele antyoksydantów, garbników i fitozwiązków, wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Składniki:
- 2 spore ogórki,
- 600 g jogurtu naturalnego,
- 10-15 listków mięty,
- 50 g szczypiorku,
- 5 g łyżeczka mielonego czosnku,
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz ogórki ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera.
- Dodaj miętę, pokrojony szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jogurt naturalny.
- Zblendowaną zupę wlej do głębokiego naczynia i dodaj sok z cytryny oraz przyprawy.
- Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Przed podaniem udekoruj miskę z zupą listkami mięty lub szczypiorkiem.
Zupa z buraków
Burak jest warzywem o dużej zawartości witamin (np. C, A, B6, E i K) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód). Regularne spożywanie tego niepozornego warzywa działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm, usuwając z niego toksyczne substancje. Stanowi doskonałe wsparcie w funkcjonowaniu jelit, poprawia pracę wątroby i nerek. Na wyróżnienie zasługują również znajdujące się w nim pektyny, przyczyniające się do eliminowania szkodliwych metali ciężkich.
Składniki:
- 300 g buraków,
- 750 ml bulionu (lub opcjonalnie wody),
- 2 ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- 2 liście laurowe,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zagotuj bulion lub wodę. W tym czasie obierz ze skóry buraki oraz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do zagotowanego bulionu dodaj warzywa, wrzuć liść laurowy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotuj całość do czasu, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodaj pieprz i sól.
- Gdy warzywa będą odpowiedniej miękkości wyłącz zupę, ostudź ją i zblenduj.
- Całość delikatnie polej oliwą i dodaj jogurt.
Zupa brukselkowa
Brukselka uznawana jest za superfoood – i to z wielu powodów. Po pierwsze to cenne źródło witaminy C, B, A, E i K oraz cynku, wapnia, manganu, potasu, selenu i kwasu foliowego. Obecne w niej przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo, a znajdujące się wiązki azotowe pomagają w usunięciu nadwyżki estrogenów z organizm. Brukselka ma bardzo pozytywny na nasze jelita - reguluje ich pracę z uwagi na solidną dawkę błonnika.
Składniki:
- 1 litr bulionu,
- 400 g brukselki,
- 50 g masła,
- 150 ml śmietany 30%,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 marchewka,
- 1 duża cebula,
- 2 ziemniaki,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie krok po kroku:
- Do garnka wlej bulion i zagotuj go.
- Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki (pokrój je w kostkę). Po zagotowaniu bulionu dodaj te składniki do zupy i kontynuuj gotowanie.
- Po 5 minutach dodaj umytą i pokrojoną na mniejsze części brukselkę. Gotuj całość, aż warzywa staną się miękkie.
- Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści, dopraw zupę solą i pieprzem, a potem powoli dodaj śmietanę.
- Przed podaniem miseczkę zupy posyp posiekanym szczypiorkiem.