PrzepisZupyLekka zupa, która ukoi jelita i przygotuje organizm do wiosny. Jedz zamiast tradycyjnej pomidorówki czy krupniku

Lekka zupa, która ukoi jelita i przygotuje organizm do wiosny. Jedz zamiast tradycyjnej pomidorówki czy krupniku

Odpowiednio przyrządzona zupa może pomóc wyeliminować toksyny z organizmu, poprawić trawienie i oczyścić organizm. Wystarczy przygotować ją z właściwych składników, by czerpać z jej cennych właściwości, a dodatkowo rozkoszować się pysznym smakiem. Poznaj przepisy na najlepsze zupy oczyszczające organizm.

Zupa to bogactwo zdrowia
Zupa to bogactwo zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harald Walker

W codziennym biegu często zapominamy o tym, jak ważne jest wsparcie organizmu w naturalnych procesach detoksykacji. Stres, niezdrowa dieta i zanieczyszczenia środowiska mogą obciążać nasze ciało, prowadzać do zmęczenia, problemów skórnych czy spadku odporności. Na szczęście istnieją proste sposoby, by pomóc organizmowi się oczyścić – jednym z nich są lekkie, pełne wartości odżywczych zupy. Dzięki starannie dobranym składnikom wspierają pracę wątroby, nerek i układu trawiennego, dostarczając jednocześnie cennych witamin i minerałów. Jakie zupy warto włączyć do swojego jadłospisu, by poczuć się lekkim i pełnym energii? Sprawdź nasze propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Zupa z zielonych warzyw

Zupa, a właściwie krem z zielonych warzyw doceniana jest nie tylko za doskonały smak. Dzięki takim składnikom, jak: szpinak, brokuł, cukinia i seler wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Jest bardzo odżywcza, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a także czynnie bierze udział w procesie oczyszczenia organizmu. Zielone warzywa są bogactwem witamin C, A, E, K oraz z grupy B, minerałów (wapń, potas, żelazo i magnez), a także źródłem błonnika i kwasu foliowego.

Składniki:

  • 45 g szpinaku,
  • 50 g brokułu,
  • 50 g cukinii,
  • 1 łodyga selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu (opcjonalnie wody),
  • 15 g oliwy z oliwek.

Przygotowywanie krok po kroku:

  1. Zagotuj 250 ml bulionu (jeśli nie masz bulionu możesz użyć wody).
  2. Podczas gotowania wody umyj poszczególne warzywa, jak: cukinia, brokuł, szpinak i seler.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone warzywa.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do naczynia.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Ostudź lekko zupę i zblenduj ją w blendrze, a na końcu dodaj oliwę z oliwek.

Krem z marchewki z kaszą jęczmienną

Kolejna zupa oczyszczająca, również w postaci kremu, to marchewkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Marchewka obfituje w witaminy i minerały, ale również w duże ilości beta-karotenu. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, antybakteryjne, wspiera rozwój komórek, poprawia pracę narządu wzroku oraz wzmacnia kości. Bardzo pozytywnie wpływa na proces trawienia, wspierając pracę jelit. Marchewkowa w połączeniu z kaszą jęczmienną to zupa, za którą z pewnością podziękują ci twoje jelita. Kasza jest bowiem źródłem błonnika pokarmowego, eliminuje wzdęcia i zaparcia, a także poprawia metabolizm.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 50 g cebuli,
  • 100 g kopru włoskiego,
  • 15 g oliwy z oliwek,
  • 50 g suchej kaszy jęczmiennej,
  • 400 ml wody,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną. W międzyczasie pokrój koper włoski na małe kawałki.
  2. Dodaj oliwy do garnka i podsmaż kawałki kopru.
  3. Obierz marchewki, pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj je w oddzielnym naczyniu.
  4. Gdy marchewka stanie się nieco bardziej miękka, połącz ją z podsmażonym koprem, pokrojoną na małe kawałki cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Gotuj całość do czasu, aż warzywa zmiękną, doprawiając solą i pieprzem.
  6. Przełóż warzywa do blendera i zmiksuj z ugotowaną kaszą.

Zupa z ogórkiem i miętą

Kolejną ciekawą propozycją o cennych właściwościach jest zupa ze świeżym ogórkiem z dodatkiem mięty. To doskonała alternatywa dla orzeźwiającego w upalne dni chłodnika, ale świetnie sprawdzi się również o innej porze roku. Swoje oczyszczające właściwości zupa zawdzięcza głównie świeżym listkom mięty, która jest bogatym źródłem witamin: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy) oraz takich minerałów, jak: żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, cynk, potas, selen i fosfor. Roślina ta zawiera wiele antyoksydantów, garbników i fitozwiązków, wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Składniki:

  • 2 spore ogórki,
  • 600 g jogurtu naturalnego,
  • 10-15 listków mięty,
  • 50 g szczypiorku,
  • 5 g łyżeczka mielonego czosnku,
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz ogórki ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera.
  2. Dodaj miętę, pokrojony szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jogurt naturalny.
  3. Zblendowaną zupę wlej do głębokiego naczynia i dodaj sok z cytryny oraz przyprawy.
  4. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 4 godziny.
  5. Przed podaniem udekoruj miskę z zupą listkami mięty lub szczypiorkiem.

Zupa z buraków

Burak jest warzywem o dużej zawartości witamin (np. C, A, B6, E i K) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód). Regularne spożywanie tego niepozornego warzywa działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm, usuwając z niego toksyczne substancje. Stanowi doskonałe wsparcie w funkcjonowaniu jelit, poprawia pracę wątroby i nerek. Na wyróżnienie zasługują również znajdujące się w nim pektyny, przyczyniające się do eliminowania szkodliwych metali ciężkich.

Składniki:

  • 300 g buraków,
  • 750 ml bulionu (lub opcjonalnie wody),
  • 2 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj bulion lub wodę. W tym czasie obierz ze skóry buraki oraz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Do zagotowanego bulionu dodaj warzywa, wrzuć liść laurowy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gotuj całość do czasu, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodaj pieprz i sól.
  4. Gdy warzywa będą odpowiedniej miękkości wyłącz zupę, ostudź ją i zblenduj.
  5. Całość delikatnie polej oliwą i dodaj jogurt.

Zupa brukselkowa

Brukselka uznawana jest za superfoood – i to z wielu powodów. Po pierwsze to cenne źródło witaminy C, B, A, E i K oraz cynku, wapnia, manganu, potasu, selenu i kwasu foliowego. Obecne w niej przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo, a znajdujące się wiązki azotowe pomagają w usunięciu nadwyżki estrogenów z organizm. Brukselka ma bardzo pozytywny na nasze jelita - reguluje ich pracę z uwagi na solidną dawkę błonnika.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 400 g brukselki,
  • 50 g masła,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do garnka wlej bulion i zagotuj go.
  2. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki (pokrój je w kostkę). Po zagotowaniu bulionu dodaj te składniki do zupy i kontynuuj gotowanie.
  3. Po 5 minutach dodaj umytą i pokrojoną na mniejsze części brukselkę. Gotuj całość, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści, dopraw zupę solą i pieprzem, a potem powoli dodaj śmietanę.
  5. Przed podaniem miseczkę zupy posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
dieta oczyszczającazupyzdrowie

Wybrane dla Ciebie